Pompierii fac recomandări de prevenire a incendiilor în gospodării

Realizator: Cristina Dumitrescu – Numărul de incendii în gospodării a crescut în ultima perioadă. Principalele cauze sunt suprasolicitarea sistemelor de încălzire și utilizarea unor instalații improvizate de către populație. În județul Sălaj, pompierii le reamintesc oamenilor că întreținerea corespunzătoare a instalațiilor de încălzire este esențială pentru prevenirea unor tragedii. Corespondentul RRA Adrian Lungu are mai multe informații.
Reporter: Cele mai multe probleme sunt la sat, unde incendiile sunt cauzate în această perioadă mai ales de utilizarea unor instalații artizanale de tip afumătorii, a unor sisteme de încălzire cu improvizații, dar și pe fondul necurățării costurilor de evacuare a fumului.
Adrian Dobocan, colonel, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență „Porolissum” Sălaj: Este interzisă cu desăvârșire utilizarea instalațiilor de încălzire cu improvizații sau defecțiuni.
Reporter: Populația este îndemnată să respecte câteva reguli simple, dar eficiente.
Lucian Jacodi: Să respecte distanțele de protecție dintre sobe și materiale combustibile, să nu folosească sobe cu ușițele sau cenușarele defecte. Se interzice alimentarea, indiferent de situație, a sobelor, în exces și, bineînțeles, curățarea coșurilor de fum. De obicei, aceste măsuri trebuie să se realizeze la începutul sezonului rece și încă o dată la sfârșitul sezonului rece.
Reporter: Conform Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în perioada sezonului rece, un alt factor generator de incidente cu urmări grave îl reprezintă exploatarea cu defecțiuni sau improvizația instalațiilor electrice sau suprasolicitarea acestora prin conectarea simultană a mai multor consumatori, în special mijloace de încălzire./abranescu/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 februarie)