Turcia – Un tânăr de 19 ani salvat de sub dărâmături, preocupat de manualele necesare pentru admiterea la facultate

Gurkan Ozturk, un tânăr de 19 ani care a fost scos de sub dărâmături în urma cutremurelor din sudul Turciei, a cerut, la scurt timp după ce fusese salvat, manualele pregătitoare pentru admitere. Momentul, surprins într-un videoclip care prezintă conversația purtată cu un cadrul medical, a devenit viral pe internet. Ozturk a fost salvat de sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite din districtul Antakya, din provincia Hatay, zonă grav afectată de cutremurele masive de luni. Supraviețuitorul cutremurului stătea întins pe patul ambulanței când se plângea cadrului medical că „totul s-a prăbușit și am crezut că totul s-a terminat deoarece mai sunt doar cinci luni până la YKS”, referindu-se la examenul de admitere în învățământul superior din Turcia. „Sunt atât de trist că toate cărțile mele au dispărut. La fel și toate hainele, însă eu am nevoie de cărțile mele”, a spus tânărul. Cadrul medical de urgență i-a răspuns: „Spune-mi doar ce cărți vrei și le îngrămădesc pe toate aici”. Tânărul Ozturk a răspuns, declarând că „trimite o jumătate de inimă” – gesticulând o jumătate de inimă cu mâna dreaptă – și a enumerat titlurile cărților pe care trebuie să le studieze pentru examen.
„Dragi prieteni, vă anunț că Gurkan, în vârstă de 19 ani, care a doborât un record de supraviețuire sub dărâmături, se pregătește pentru examenul de admitere la universitate. Are nevoie de sprijin pentru a găsi manuale de pregătire pentru examen.” Un alt membru al personalului de urgență care înregistra videoclipul l-a întrebat pe Ozturk: „Când vei începe să studiezi?”, iar tânărul a răspuns: „De îndată ce sunt externat, nu mai este mult timp până la examen”. Seismele de magnitudine 7,7 și 7,6, cu epicentrele în Kahramanmaraș, au afectat peste 13 milioane de oameni din 10 provincii, inclusiv Hatay, Gaziantep, Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Kilis, Malatya, Osmaniye și Sanliurfa. Mai multe țări din regiune, inclusiv Siria și Libanul, au resimțit cutremurele puternice care au lovit Turcia în mai puțin de 10 ore.​​​​​​/cstoica/sdm2

(https://www.aa.com.tr/en/turkiye/rescued-from-quake-debris-19-year-old-boy-asks-for-test-prep-books-first/2815981 – 11 februarie)