Benjamin Netanyahu a promis măsuri mai ferme împotriva atacatorilor palestinieni

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis, duminică, un răspuns mai ferm pentru a face față unui val de atacuri palestiniene din Ierusalim și Cisiordania ocupată, în condiţiile în care presiunea în sensul recurgerii la măsuri mai severe crește în cadrul guvernului său de dreapta.

Declarațiile sale au venit la două zile după ce un atac cu o mașină, la periferia Ierusalimului, s-a soldat cu moartea a trei israelieni și la două săptămâni după ce un singur palestinian înarmat a ucis șapte persoane în apropierea unei sinagogi. Tensiunile sunt mari și în Cisiordania, unde forțele israeliene au efectuat sute de arestări în ultimele luni în timpul raidurilor aproape zilnice care au dus la lupte sângeroase cu militanții palestinieni. Cel puțin 42 de palestinieni, inclusiv oameni înarmați și civili, au fost uciși anul acesta.

„Cabinetul se întrunește astăzi pentru a se pregăti pentru o acțiune și mai amplă împotriva celor care comit terorism și a susținătorilor acestora din Ierusalimul de Est și Iudeea și Samaria, prevenind în același timp pe cât posibil să îi rănească pe cei care nu sunt implicați”, a spus dl Netanyahu, folosind un termen comun în Israel pentru Cisiordania.

Nu a oferit alte detalii în comentariile sale de la începutul ședinței cabinetului. Itamar Ben-Gvir, ministrul securității naționale de extremă-dreapta al lui Netanyahu, a spus totuși că poliția a început deja o campanie majoră de aplicare a legii în Ierusalimul de Est, care va include măsuri de la distribuirea de bilete de trafic până la demolarea caselor atacatorilor palestinieni.

Dl Ben-Gvir, un ultranaționalist adept al unei abordări dure împotriva palestinienilor, a fost întâmpinat la locul atacului de vineri de o mulțime furioasă care a cerut măsuri urgente. Vorbind la Cairo, președintele palestinian Mahmoud Abbas a spus că palestinienii se confruntă cu un „atac letal” și şi-a repetat promisiunea de a continua acțiunile împotriva Israelului la ONU și la Curtea Penală Internațională.

Itamar Ben-Gvir le-a spus jurnaliştilor înaintea reuniunii cabinetului că este hotărât să desfășoare în Ierusalimul de Est o operaţiune similară unei campanii militare de amploare pe care Israelul a lansat-o în Cisiordania în timpul unei revolte palestiniene în urmă cu 20 de ani. Referirea sa la operațiunea veche de 20 de ani, cunoscută sub numele de „Scutul defensiv”, care a dus la lupte intense pe străzile din Cisiordania, a fost respinsă ca fiind greșită de un număr de foști oficiali de securitate. „Pare a fi o remarcă care nu este susținută de o înțelegere profundă cu privire la ceea ce trebuie făcut”, a declarat fostul consilier pentru securitate națională Yaakov Amidror la Radio Israel./opopescu/gpodea

REUTERS – 12 februarie