Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) 39 de copii şi 35 de adulţi din Ucraina au beneficiat în luna ianuarie 2023 de servicii sociale la Centrul „Blue Dot”, din Vama Siret, nordul României, a informat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. Aceste servicii înseamnă consiliere, suport emoţional, sprijin material, sprijin pentru transport sau cazare. 9 minori ucraineni neînsoţiţi au trecut prin Vama Siret, însă persoanele care îi însoţeau aveau împuternicire de la părinţii minorilor.

De la începutul conflictului armat, circa 2.050 de mame sau adulţi şi în jur de 5.500 copii au trecut prin spaţiile „Blue Dot” din Vama Siret. Un număr de aproximativ 1.200 de minori neînsoţiţi au fost asistaţi, consiliaţi şi îndrumaţi în vederea obţinerii documentelor necesare pentru a călători mai departe alături de persoanele împuternicite de părinţi pentru a-i însoţi. De asemenea, 41 de minori ucraineni neînsoţiţi au beneficiat de plasament în regim de urgenţă la Casa de tip Familial „Universul Copiilor” din Rădăuţi.

Centrul Maternal Suceava găzduieşte de la începutul războiului în Ucraina, cu măsură de protecţie, un cuplu mamă – copil, ambii minori. Echipa Serviciului Urgenţe efectuează periodic vizite de monitorizare a copiilor care se află ocrotiţi în centrele de refugiaţi din Suceava, aparţinând de Fundaţia „Fight For Freedom”, împreună cu reprezentanţii legali ai acestora.

 

2) Episcopia Huşilor, prin Asociaţia ‘Filantropia Ortodoxă’ a oferit ajutoare în valoare de peste 6 milioane de lei (circa 1,2 milioane de euro) în cursul anului 2022.

Prin Programul ‘Uniţi pentru Ucraina’ au fost alocate sume importante pentru ajutorarea refugiaţilor. Episcopia s-a implicat activ, prin Asociaţia Filantropia Ortodoxă Huşi, cu resurse umane, financiare şi materiale, venind în sprijinul celor care au suferit în urma declanşării războiului. Asociaţia, prin angajaţii şi voluntarii ei, a fost prezentă atât în Vama Albiţa cât şi în tabăra de refugiaţi din Huşi, oferindu-le îmbrăcăminte, încălţăminte, cartele telefonice sau alimente, asigurând transportul refugiaţilor către Bucureşti şi ţări europene (Germania, Polonia, Bulgaria) şi punând la dispoziţie spaţii de cazare. De asemenea, au fost trimise în Ucraina 5 convoaie cu ajutoare umanitare, conţinând alimente, pături, saci de dormit, lanterne, medicamente, echipament medical, încălţăminte, îmbrăcăminte, lapte praf, scutece. Sprijinul direct pentru refugiaţi a constat în ajutor material în valoare de peste 800.000 de lei (circa 160.000 de euro) ca sprijin financiar, pentru transport pe teritoriul României, pentru transport umanitar în Ucraina.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio Romania International