YouTube are 18 ani

Context

Cu 18 ani în urmă (2005) a fost activat domeniul www.youtube.com, un website destinat utilizatorilor pentru încărcarea și vizualizarea videoclipurilor.

YouTube este o platformă americană de partajare video online cu sediul în San Bruno, California.

De la origini în 2005, YouTube s- a transformat dintr-o vitrină pentru videoclipuri de amatori într-una care distribuie conținut original. De asemenea, a permis crearea unei profesii complet noi – creator de conținut YouTube, care poate fi o carieră foarte profitabilă pentru unii YouTuber-i din întreaga lume.

YouTube a fost gândit și creat de trei foști angajați la PayPal: Chad Hurley, Steve Chen și Jawed Karim. Primul videoclip pe Youtube a fost încărcat pe 23 aprilie 2005, intitulat „Me at the zoo” și îl prezintă pe Jawed Karim la Grădina Zoologică din San Diego. Karim a fost practic prima persoana urmarita pe YouTube. „Am simțit că videoclipul nu a fost abordat pe internet”, a spus Chad Hurley într-un interviu anterior. „Oamenii strângeau videoclipuri de pe telefoanele lor mobile… dar nu exista o modalitate ușoară de distribuție.” Jawed Karim a studiat la Universitatea Illinois din orasul Urbana, comitatul Champaign, statul Illinois. Înainte de-a începe afacerea numită YouTube,  Karim a lucrat la compania PayPal, împreună cu ceilalți doi fondatori, Chad Hurley și Steve Chen. Jawed Karim s-a născut în 1979 în Merseburg, Germania de Est. Tatăl său era din Bangladesh, iar mama lui era germană.

Chad Hurley a studiat design la Universitatea Indiana din Pennsylvania înainte de a se alătura diviziei PayPal a Ebay, după ce a absolvit în 1999. Steven Shih Chen s-a născut în 1978 în Taipei, Taiwan. Familia lui a emigrat în SUA când el avea opt ani. Steve a părăsit Academia de Matematică și Științe din Illinois înainte de a absolvi. Mai târziu a urmat cursurile Universității din Illinois la Urbana-Champaign, unde a absolvit în 2002 o diplomă în informatică.

Cum a fost creat YouTube?

Conceptul de YouTube a fost inspirat, potrivit lui Jawed Karim , de videoclipurile cu defecțiunea garderobei lui Janet Jackson la Super Bowl și de evenimentele tragice ale tsunamiului din Oceanul Indian din 2004.

„ Ca startup finanțat din capital, ideea pentru YouTube a primit o investiție de 11,5 milioane de dolari de la Sequoia Capital în 2005. În februarie, numele de domeniu a fost înregistrat la sediul central deasupra unei pizzerii din California. În aprilie, a fost încărcat primul videoclip de Karim numit „Me at the Zoo”. După o perioadă de testare beta, site-ul a fost lansat în decembrie 2005, iar o reclamă Nike a devenit primul videoclip care a primit un milion de vizualizări”, potrivit Engadget .

Până în februarie 2005, acum faimosul logo al YouTube (schimbat din 2017) a fost înregistrat ca marcă comercială, iar numele de domeniu al site-ului web a fost, de asemenea, achiziționat.

Ideea originală pentru YouTube a fost ca utilizatorii să poată încărca videoclipuri, să se prezinte și să spună ceea ce îi interesează. Acest lucru nu a demarat cu adevărat, iar co-fondatorii au trecut curând la un site mai general de distributie a videoclipurilor. De atunci, YouTube a crescut exponențial. La scurt timp după deschiderea site-ului în mod limitat („beta”), în mai 2005, acesta atrăgea aproximativ 30.000 de vizitatori pe zi. Până la lansarea oficială a YouTube, pe 15 decembrie 2005, a servit peste două milioane de vizionări video în fiecare zi. Până în ianuarie 2006, acest număr a crescut la peste 25 de milioane de vizualizări.

Până în septembrie 2005, YouTube a reușit să obțină primul său videoclip cu un milion de vizualizări. Acesta a fost o reclamă Nike care a devenit și a devenit virală. Acest prim videoclip viral pe YouTube îl prezenta pe fotbalistul brazilian Ronaldinho în timp ce primea o pereche de Ghete de Aur. Nike a fost, de asemenea, una dintre primele companii majore care a îmbrățișat potențialul de promovare al YouTube.

În luna următoare, în noiembrie 2005, firma de capital de risc Sequoia Capital a investit 3,5 milioane de dolari în afacere. Roelof Botha (care a lucrat anterior și pentru Paypal) s-a alăturat consiliului de administrație al YouTube. Sequoia și Artis Capital Management au investit încă 8 milioane USD în 2006, deoarece site-ul a înregistrat o creștere semnificativă în primele luni.

Serviciul a fost cumpărat de Google în noiembrie 2006 pentru 1,65 miliarde USD și funcționează acum ca una dintre filialele companiei. Un raport al Wall Street Journal notează că Chad Hurkey, co-fondatorul YouTube, a fost plătit cu 694,087 acțiuni la Google, cu o valoare de mai bine de 345 milioane de dolari.

De unde a fost inspirat numele YouTube?

Cum și-a primit numele YouTube?

YouTube este de fapt destul de explicit.„Numele „YouTube” este de fapt destul de simplu. „Tu” înseamnă că conținutul este generat de utilizatori, creat de utilizatori individuali și nu de site-ul în sine, iar „Tube” face trimitere către un termen original mai vechi pentru televiziune.

La scurt timp după ce URL-ul YouTube a fost înregistrat, acesta a fost atacat imediat de o altă companie numită Universal Tube & Rollform Equipment . S-a întâmplat că adresa site-ului lor este foarte asemănătoare – www.utube.com . Ei au intentat un proces împotriva YouTube, care pare să fi fost fără succes. Astăzi, adresa URL a acestei companii este www.utubeonline.com.

Încă de la începuturile sale, în 2005, YouTube a crescut pentru a deveni un uriaș al internetului. Acum este prezent în peste 75 de țări și disponibil în 61 de limbi, cu sute de ore de conținut video încărcat în fiecare minut.

Odată cu progresul tehnologiei, YouTube a simțit și nevoia să se reînnoiască. Și a dat acces la vizionarea videoclipurilor în 480p și chiar 720p. Acest detaliu a permis o îmbunătățire a calității videoclipurilor. În prezent, YouTube plătește creatorii de conținut care au multe vizualizări și a adus în topul joburilor ocupația de creator de conținut.  Are peste 2800 de angajați, iar veniturile sale au contribuit cu 2% la veniturile globale ale Google în 2021. Istoria YouTube a dat o întorsătură radicală societății și tehnologiei noastre.  Există și multe canale care există în prezent, în plus, YouTube are și un algoritm care îți arată videoclipuri sau conținut similar cu ceea ce vezi de obicei pentru a nu pierde nimic. Este fără îndoială o aplicație perfectă. (Autor: Alexandru Balaci)

Referințe

Calendarul Rador

https://www.creativosonline.org/ro/care-a-creat-youtube.html

Istoria YouTube și impactul său pe internet