Alimentele bogate în seleniu ajută la combaterea bolii Alzheimer

Alimentele bogate în seleniu îmbunătăţesc starea de sănătate a bolnavilor de Alzheimer, conform datelor prezentate recent de cercetători chinezi. Noul studiu arată că ingredientele bogate în seleniu pot preveni inflamaţia şi stresul oxidativ. Echipa comună de cercetare cu oameni de ştiinţă de la Institutul de Microbiologie al Academiei de Ştiinţe din Guangdong şi alte instituţii a propus un potenţial mecanism de intervenţie cu alimente bogate în seleniu pentru a ameliora starea de sănătate a pacienţilor cu Alzheimer. Astfel de elemente sunt prezente în multe plante şi microorganisme, cum ar fi legumele crucifere, drojdia şi ciupercile. Printre alimentele bogate în seleniu se numără ouăle, tonul, ficatul, brânza, baconul, seminţele de floarea soarelui, chia etc. Studiul arată, de asemenea, că hidroliza enzimatică şi procesarea fizică (prelucrare termică, la presiune înaltă şi la microunde) sunt principalele tehnici de modificare a proprietăţilor seleniului din alimente. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Boala Alzheimer este o boală neurologică manifestată prin pierderea memoriei şi scăderea capacităţii de a învăţa, care afectează efectuarea activităţilor zilnice şi calitatea vieţii. Există un interes din ce în ce mai mare pentru proprietăţile benefice ale alimentelor – în special bogate în seleniu – pentru pacienţii cu Alzheimer./ddaniela

(www.dariknews.bg – 15 februarie)