Șefa guvernului scoțian a demisionat, după opt ani de activitate

Realizator: Gabriela Mitrovici – Șefa Guvernului Scoției, Nicola Sturgeon, a demisionat neașteptat, după mai bine de opt ani la putere. Ea a declarat că se gândește la această decizie de mai multă vreme și acum simte că este momentul să plece. Demisia ei lasă multe semne de întrebare cu privire la campania de independență a Scoției. Corespondentul RRA Aura Neag relatează de la Londra.
Reporter: Vreme de aproape un deceniu, Nicola Sturgeon a câștigat solid alegerile parlamentare, asigurând stabilitate guvernelor succesive pe care le-a condus. O mare susținătoare a independenței Scoției față de Marea Britanie și un mare critic al Brexit, Nicola Sturgeon a exercitat o influență remarcabilă în viața politică britanică. Doamna Sturgeon spune că demisia ei nu se datorează unor crize sau dificultăți.
Nicola Sturgeon: Știu că poate părea o decizie bruscă, însă mă chinuie această întrebare de mai multe săptămâni. În esență, am încercat să răspund la două întrebări: este bine pentru mine să continui și, mai important, este bine pentru țară, pentru partidul meu și pentru campania de independență ca eu să rămână în această funcție? A fost din ce în ce mai greu să mă conving că răspunsul la oricare dintre aceste întrebări este da.
Reporter: Doamna Sturgeon va rămâne în funcție până la desemnarea unui succesor și va rămâne membru în Parlamentul Scoției până la următoarele alegeri din 2026. Nicola Sturgeon rămâne în istorie ca prima femeie premier al Scoției și premierul cel mai longeviv din istoria țării./abranescu/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 15 februarie)