Nicuşor Dan a anunţat că va contesta în instanţă raportul Agenţiei Naţionale de Integritate

Primarul general al capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat că va contesta în instanţă raportul Agenţiei Naţionale de Integritate care îl acuză, printre altele, de conflict de interese administrativ şi abuz în serviciu.

El spune că ar fi vorba despre o interpretare eronată a legii şi îi cere ANI să publice dosarul pe baza căruia a întocmit documentul. Diana Surdu relatează.

Reporter: Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul General cu privire la săvârșirea de către Nicușor Dan a infracțiunilor de abuz în serviciu și de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, deoarece primăria i-ar fi achitat o amendă contravențională aplicată persoanei fizice Nicușor Dan. Inspectorii mai spun că direcția juridică a primăriei s-a ocupat de contestația amenzii.

ANI notează că edilul ar fi fost și în conflict de interese timp de o lună în 2021, prin exercitarea simultană a funcției de primar general și a celei de director general al Administrației Lacuri și Parcuri, când Nicușor Dan a solicitat, în calitate de director general, suplimentarea bugetului ALPAB cu 3.000.000 de lei și ulterior a retransmis bugetul administrației în calitate de primar general.

Agenția afirmă că Nicușor Dan a exercitat și alte funcții de conducere în cadrul a patru instituții s-au servicii publice, fără mandat de reprezentare și s-ar fi aflat în incompatibilitate. Inspectorii au sesizat și Curtea de Conturi în cazul amenzii contravenționale. Nicușor Dan va ataca în instanță raportul ANI și consideră că inspectorii de integritate au interpretat eronat legea.

Acesta susține că a respectat legea în perioada în care a exercitat funcția de director al unor instituții din subordinea primăriei și precizează că sancțiunea primită de la Inspectoratul de Stat în Construcții a fost dispusă persoanei juridice reprezentate de primarul general, și nu persoanei fizice Nicușor Dan. Primarul general mai solicită agenției să ofere acces presei la întregul dosar administrativ în baza căruia au întocmit raportul./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 februarie