Situația din Ucraina

Rusia afirmă că forţele sale au împins trupele ucrainene înapoi în regiunea ucraineană Luhansk, aflată deja aproape în întregime sub controlul Moscovei.

Ucraina, pe de altă parte, spune că forţele sale au respins mai multe atacuri ale ruşilor, dar admite că situaţia este dificilă pe frontul de est, unde Rusia încearcă să forţeze o victorie în jurul datei de 24 februarie, când se împlineşte un an de la debutul invaziei la scară largă.

Cea mai sângeroasă bătălie se poartă pentru oraşul Bahmut, în Doneţk, pe care ruşii încearcă să îl caputereze de o jumătate de an. Trimisul nostru în Ucraina, Alex Buzică, are detalii:

Reporter: În sudul Ucrainei, forțele de ordine au găsit ieri cadavrele a 27 de civili. Se presupune că aceștia au fost uciși în timpul ocupației ruse din localitatea Snihurifka, regiunea Herson, ca apoi trupurile neînsuflețite să fie îngropate în pădurea din apropiere.

La Zaporoijjie și Mikolaev, 15 localități au fost bombardate ieri de armata rusă, iar la Kiev, șase baloane de recunoaștere rusești au survolat spațiul aerian, ca apoi să fie doborâte de apărare antiaeriană ucraineană. Se presupune că rușii au trimis aceste obiecte zburătoare pentru a vedea cât de pregătită este armata din capitala Kiev. Rămășițele baloanelor vor fi recuperate și studiate, se arată într-un comunicat publicat de administrația militară a orașului.

Și în estul Ucrainei, un elicopter rusesc de tipul K 52 a fost doborât. Rușii au lansat ieri seară 17 atacuri aeriene și au tras 28 de rachete spre infrastructura civilă din regiunea Herson. Un spital din regiune a fost grav afectat, iar un bloc de apartamente a fost în totalitate distrus./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 16 februarie