US President Joe Biden (L) speaks with Ukrainian President Volodymyr Zelensky (R) as they attend a joint press conference in Kyiv, on February 20, 2023. - US President Joe Biden made a surprise trip to Kyiv on February 20, 2023, ahead of the first anniversary of Russia's invasion of Ukraine, AFP journalists saw. Biden met Ukrainian President Volodymyr Zelensky in the Ukrainian capital on his first visit to the country since the start of the conflict. (Photo by Evan Vucci / POOL / AFP)

„Radiojurnal” – Realizator: Mihaela Mihai – Președinte Statelor Unite, Joe Biden, s-a aflat luni pentru câteva ore într-o vizită surpriză în Ucraina, prima a unui președinte american în această țară din anul 2008. Într-o conferință de presă comună cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, liderul de la Casa Albă a promis o susținere de neclintit a Ucrainei și un ajutor suplimentar de 500 de milioane de dolari, ale cărui detalii vor fi cunoscute în zilele următoare. Joe Biden a arătat că va anunța și livrarea de echipamente esențiale, precum muniții de artilerie, sisteme antiblindaj și radare de supraveghere aeriană.
Joe Biden: Putin a crezut că Ucraina e slabă și că țările vestice sunt dezbinate. Se baza pe faptul că nu vom rămâne uniți, că NATO nu va fi capabilă să rămână unită. Credea că ne va copleși. Mă îndoiesc că mai crede asta acum. Pur și simplu a acționat greșit. Un an mai târziu, suntem aici, împreună.
Realizator: Iar liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a salutat anunțurile anterioare privind livrările de tancuri americane Abrams, dar a insistat asupra nevoii de muniție cu rază de acțiune de peste 100 de kilometri, pentru a compensa lipsa de efective și de arme în lupta cu Rusia. Președinte american, Joe Biden, a părăsit Kievul și a ajuns la Varșovia, în Polonia, următoarea etapă a unei vizite europene, unde va avea întâlniri, de asemenea, consacrate sprijinirii Ucrainei./abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 februarie)