Revista presei internaționale – 20 februarie

La aproape un an de la invazia rusă, războiul din Ucraina şi tensiunile exacerbate dintre Beijing şi Washington au constituit principalele teme ale Conferinţei de Securitate de la Munchen, scrie presa internațională. În timp ce forțele ucrainene se confruntă cu o nouă ofensivă a Rusiei în Donbas, liderii occidentali, reuniți la München pentru conferința anuală de securitate, au avut un mesaj de unitate și determinare în fața Rusiei, mesaj însoțit de avertismentul că acest conflictul va fi de lungă durată, scrie Le Monde. După un an de război, discursurile au devenit mai beligerante, constată ABC. Șefii de stat și de guvern de pe ambele țărmuri ale Atlanticului știu de ce este nevoie pentru a-l alunga pe Putin din Ucraina și pentru a stăvili imperialismul rus în viitor: sunt necesare mai multe cheltuieli pentru apărare, creșterea producției de arme, mai multă cooperare pentru dezvoltarea de arme, subliniază Frankfurter Allgemeine Zeitung. Într-o intervenţie video, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut aliaţilor săi prezenți la Munchen să accelereze sprijinul pentru Kiev, subliniind că nu există alternativă la victoria Ucrainei, menționează Le Soir. Putin trebuie să eșueze, iar Ucraina trebuie să învingă, a afirmat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, reține La Stampa. „Rusia nu poate și nu trebuie să câștige acest război, nu putem accepta banalizarea utilizării ilegale a forței, pentru că altfel ar fi pusă sub semnul întrebării întreaga securitate europeană și, în general, stabilitatea globală”, a susținut președintele francez Emmanuel Macron, consemnează Le Point. Macron a reamintit Kremlinului, care agită uneori amenințarea nucleară, că Rusia are în fața sa o „alianță nucleară atlantică” incluzând trei țări – Statele Unite, Marea Britanie și Franța – care au „forța de descurajare”, menționează Le Monde. Liderul francez a cerut Europei să „investească masiv în apărarea sa”, propunând ideea unei conferințe la Paris privind apărarea aeriană a continentului, explică ziarul francez. Intervenind la Conferință, vicepreședintele SUA Kamala Harris a acuzat Rusia de crime împotriva umanității, în acest an de război, notează Courrier International, iar Financial Times subliniază că sprijinul internațional este în creștere pentru un tribunal penal special care să investigheze acțiunile președintelui rus Vladimir Putin și ale complicilor săi.
Între timp, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că țara sa este pregătită să furnizeze Ucrainei avioane de luptă MiG dacă SUA vor conduce o coaliție mai largă pentru transferul de aeronave în țara devastată de război, notează Politico. Comentariile premierului au venit la o zi după ce președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat într-un interviu pentru Sky News că ar trebui trimise avioane de luptă moderne în Ucraina, în timp util, pentru a ajuta Kievul să respingă ofensiva rusă. Cu războiul din Ucraina în vecinătate, Varșovia joacă un rol central în întărirea determinării occidentale în fața Moscovei, iar poziția Poloniei în fruntea sprijinului occidental pentru Ucraina va ajunge în lumina reflectoarelor, la începutul acestei săptămâni, când președintele american Joe Biden va fi la Varșovia, cu câteva zile înainte de marcarea unui an de la începutul războiului din Ucraina, scrie The Wall Street Journal. Vizita este un semnal al sprijinului Washingtonului pentru un aliat ferm, care face constant presiuni pentru furnizarea de arme Kievului, notează ziarul american. În timpul călătoriei sale în Polonia, Biden intenționează să întărească un mesaj puternic de solidaritate, asigurând că SUA vor fi alături de Ucraina atât cât va fi nevoie, completează Breitbart. Principalul eveniment public va fi discursul rostit la Castelul Regal din Varșovia, axat pe „modul în care Statele Unite au mobilizat lumea pentru a sprijini poporul ucrainean, care își apără libertatea și democrația”, informează Rai News.
În același timp, SUA avertizează că Washingtonul are informații că Beijingul ar intenționa să ofere sprijin letal Moscovei, în războiul din Ucraina, atenționează The Wall Street Journal, iar The Telegraph adaugă că secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat China că vor exista consecințe dacă Beijingul va oferi un asemenea ajutor Rusiei.
Invazia rusă în Ucraina a evidențiat pericolele dependenței excesive a Europei de regimurile autoritare și ar trebui să ne servească drept lecție, ca să nu comitem aceeași greșeală cu China și cu alte regimuri autoritare, a subliniat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Conferința de la München, citează Rai News. Trezește-te, Europa ! Trebuie să facem față provocării Chinei, a îndemnat Stoltenberg liderii reuniți la München, citează Politico. Șeful alianței militare occidentale și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lansarea de către Beijing a unui conflict armat în Taiwan, avertizând că agresiunea care are loc, în prezent, în Europa, s-ar putea întâmpla în Asia, în viitor. Moscova, a subliniat Stoltenberg, dorește o Europă diferită, în timp ce Beijingul urmărește îndeaproape evoluțiile, pentru a vedea prețul pe care îl plătește sau nu Rusia pentru agresiunea sa, adaugă Politico.
Marcând reluarea contactelor diplomatice dintre Washington și Beijing, înghețate după ce Statele Unite au doborât un balon-spion chinezesc, șeful diplomației americane Antony Blinken a avut, la Munchen, o întrevedere tensionată cu omologul său chinez, Wang Yi, pe care l-a avertizat că episodul cu balonul de supraveghere nu trebuie să se mai repete niciodată, reține The New York Times.
După ce a încheiat anul 2022 cu trei noi lansări de rachete, Coreea de Nord a testat, sâmbătă, încă o rachetă balistică neidentificată, spre Marea Japoniei, informează Liberation. Totodată, anunțarea unor exerciții militare comune între Statele Unite și Coreea de Sud a înfuriat Phenianul, care a amenințat că va reacționa cu o forță „fără precedent” la exercițiile pe care le care le descrie drept pregătiri de război, detaliază ziarul francez. Coreea de Nord și-a dublat eforturile în ceea ce privește dezvoltarea militară, în ultimul an, iar liderul suprem Kim Jong-un a subliniat că statutul de putere nucleară al țării sale este „ireversibil”, amintește Liberation.

RADOR – Cristina Zaharia