Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

 

1) România va continua sprijinul multidimensional pentru Ucraina, a afirmat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. În ceea ce priveşte Ucraina, cel mai important mesaj cred că este că Uniunea Europeană şi statele membre vor sta alături de Ucraina şi vor continua să susţină Ucraina atât cât este nevoie, astfel încât Ucraina să câştige războiul, a adăugat Aurescu. 

2) Ministerul Sănătăţii caută soluţii pentru integrarea pe piata muncii a medicilor şi asistentilor medicali din Ucraina, cel puţin pe perioadă determinată. Colegiile medicilor şi Ordinul Asistenţilor solicită o curriculă de pregătire, care trebuie să fie conformă cu cea din Uniunea Europeană.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Tiberius-Marius Brădăţan spune că sunt mai multe soluţii care au la bază experianţa ţărilor vecine. Sunt state care au oferit un drept de liberă practică limitată şi asta încearcă şi România să facă, adică persoana respectivă poate lucra, dacă ne referim la medici, şi la nivelul unui rezident, adică sub îndrumarea unui medic specialist din România. O altă variantă pe care am propus-o este de a-şi acoperi curricula de pregătire prin studii care să fie făcute în România. Asta presupune ca persoana respectivă să fie cel puţin beneficiară de statut de protecţie temporară, dacă nu chiar să primească rezidenţă în România, a declarat demnitarul. Brădăţan a adăugat că modelul din Polonia de a fi create clinici speciale pentru refugiaţii ucraineni nu reprezintă o soluţie pentru România, pentru că tot ar trebui să fie respectate standardele de pregatire de la nivelul Uniunii Europene.

3) Aproape 7,6 milioane de lei (circa 1,55 milioane de euro) au fost decontate, anul trecut, pentru cazarea şi masa refugiaţilor ucraineni care au ajuns în judeţul Bistriţa-Năsăud, nord-vestul Româniai. 57% au fost plăţi făcute la nivelul municipiului Bistriţa. Cereri de decontare pentru refugiaţii găzduiţi de persoane fizice au fost centralizate la nivelul a 26 de primării din totalul de 62. Există o singură persoană juridică cu care a fost încheiat un protocol în vederea decontării cheltuielilor cu masa şi cazarea refugiaţilor, o fundaţie, către care în cursul anului trecut s-au făcut plăţi în valoare de aproximativ 451.000 de lei (circa 92.0000 de euro). Potrivit prefectului de Bistriţa-Năsăud, Teofil Cioarbă, în judeţ sunt înregistraţi puţin peste 1.000 de refugiaţi din Ucraina, din care 206 sunt angajaţi la o firmă de echipamente şi cablaje auto.

4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio România Internaţional