Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

 

1) Guvernul României a aprobat suplimentarea cu 158,1 de milioane de lei (circa 31,6 de milioane de euro) a bugetului Ministerului de Interne pe 2023, pentru decontarea cheltuielilor legate de găzduirea cetăţenilor proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina. Suma a fost alocată din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

Cheltuielile cu hrana şi cazarea cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice, precum şi pentru angajamentele legale încheiate cu instituţiile sau autorităţile publice centrale sau locale, operatorii economici publici sau privaţi, respectiv cu asociaţii sau fundaţii. Pentru stabilirea sumei s-a luat în calcul un sprijin financiar de 20 lei (circa 4 euro) pe persoană găzduită pe zi pentru acoperirea cheltuielilor necesare asigurării hranei şi 50 lei (circa 10 euro) pe persoană găzduită pe zi pentru cheltuielile de cazare.

Pe de altă parte, Guvernul României a aprobat plata a 200.000 de euro pentru cofinanţarea proiectelor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa care vizează sprijinirea Ucrainei şi 200.000 euro pentru cele privind Republica Moldova. Proiectele OSCE sunt axate pe diminuarea impactului războiului asupra populaţiei civile şi sprijinirea procesului de reconstrucţie sau modernizare. Plata se va face din bugetul Ministerului Afacerilor Externe.

2) Un studiu, realizat de World Vision România la un an de la declanşarea războiului din Ucraina arată că doar 36% dintre părinţii ucraineni spun despre copiii lor că au continuat procesul educaţional în şcolile din România. Ceilalţi fac şcoală fie online cu profesori ucraineni, fie învaţă acasă alături de părinţi. 4% dintre copiii din Ucraina nu fac şcoală deloc.

Ministrul român al educaţiei, Ligia Deca, a declarat că elevii audienţi la solicitarea părinţilor participă şi la cursuri de învăţare a limbii române, ca limbă ne-maternă. Nu este vorba doar de a audia cursuri în limba română, este vorba şi de acces la cursuri de învăţare a limbii române. Există o serie de programe de formare a profesorilor de limba română, realizate împreună cu Organizaţia Internaţională de Migraţie şi British Council. S-au organizat, deja, sesiunile de formare pentru profesori, a spus Deca.

De exemplu, la Bucureşti există 6 centre de cursuri de limba română pentru minori şi adulţi. Există 27 de hub-uri educaţionale, localizate în unităţi de învăţământ de stat, iar acolo fac activităţi şi urmează curricula ucraineană, aproximativ 2.800 de minori.

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio România Internaţional