Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va întâlni cu Regele Charles al III-lea

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va întâlni cu Regele Charles al III-lea, luni, în cadrul vizitei sale în Marea Britanie.

Potrivit Comisiei Europene, întânirea cu regele va fi separată de convorbirile pe tema Protocolului privind Irlanda de Nord, pe care le va purta cu oficiali britanici. Întâlnirea cu monarhul britanic se va concentra asupra unei varietăţi de subiecte, inclusiv schimbările climatice şi războiul din Ucraina.

Von der Leyen a ajuns la Windsor în jurul orei locale 13:30, pentru a se întâni cu premierul Rishi Sunak, în cadrul unor convorbiri ce se preconizează că vor pune capăt mai multor ani de dispute şi vor soluţiona problema spinoasă comerţului post-Brexit prin Irlanda de Nord.

Irlanda de Nord este singura parte a Regatului Unit care are o frontieră comună cu un stat membru UE, Republica Irlanda. Când Marea Britanie a părăsit blocul comunitar, în 2020, cele două părţi au convenit ca graniţa irlandeză să nu fie supusă controalelor vamale şi a altor verificări, întrucât frontiera deschisă constituie un pilon cheie al procesului de pace din Irlanda de Nord./mbrotacel/cpodea

www.euronews.com – 27 februarie