Preşedintele Klaus Iohannis i-a decorat pe participanţii la misiunea internaţională umanitară din Turcia

La București, militarii, pompierii, medici și asistenții și voluntarii români care au participat la misiunea internațională umanitară din Turcia după cutremurul devastator au fost decorați astăzi de președintele Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Protecției Civile. Oana Bâlă a participat la ceremonie.

Reporter: Gradul de reziliență al populației, al infrastructurii și al instituțiilor statului va face diferența în cazul unui dezastru, a declarat președintele Klaus Iohannis și a menționat că efectele negative pot fi limitate semnificativ dacă reușim să creștem capacitatea de anticipare și de reacție coordonată.

Șeful statului a subliniat, totodată, că protecția civilă reprezintă o componentă importantă a securității naționale, iar în ultimul deceniu, România a făcut eforturi semnificative pentru a achiziționa echipamente moderne și a asigura instruirea la cele mai înalte standarde a celor care lucrează în acest domeniu. La ceremonia de decorare de la Palatul Cotroceni, președintele României a apreciat rezultatele misiunii de salvare din Turcia și a precizat că profesionalismul salvatorilor români este recunoscut și pe plan internațional.

Klaus Iohannis: Sunteți veritabile modele de solidaritate, altruism și empatie și de aceea vă transmit, în numele tuturor românilor, întreaga noastră apreciere și respectul pentru curajul și devotamentul dvs dovedite în fiecare activitate la care participați, precum și pentru tot sprijinul pe care îl acordați cetățenilor în cele mai dificile momente. Românii se simt în siguranță pentru că le sunteți aproape.

Reporter: Coordonatorul echipei de salvatori români în Turcia, colonelul Bogdan Vlăduțoiu, a amintit că România a fost printre primele țări europene care au ajutat la căutarea supraviețuitorilor.

Bogdan Vlăduţoiu: Suntem mândri că facem parte dintre cei care spun mereu prezent, atunci când este nevoie, atunci când curajul și devotamentul devin componente necesare ale comportamentului uman, puse în serviciul celor care sunt greu încercați de viață și au nevoie de ajutor. Misiunea noastră din Turcia s-a desfășurat în contextul activării Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Grație mecanismelor de colaborare interinstituțională și procedurilor existente la nivel național, aplicate cu succes și în cazul altor misiuni similare, echipa noastră a fost printre primele echipe internaționale ajunse în zona afectată de cutremure din Turcia.

Reporter: La ceremonie au fost decorate și drapelele de luptă ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. De asemenea, șeful statului a decorat drapelul de luptă al Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 februarie