Italian Design Day 2023 la București

Ambasada Italiei, Agenția ICE și Institutul Cultural Italian din București organizează Italian Design Day pe 8 și 9 martie 2023.

Inițiativa, ajunsă la a șaptea ediție, este dezvoltată în cadrul Mesei permanente pentru internaționalizarea designului și este coordonată de Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale italian. Scopul este acela de a prezenta în străinătate excelența designului italian sub toate formele sale, și în legătură cu Salonul de Mobilă de la Milano, eveniment de importanță globală în sectorul respectiv, a cărui a 61-a ediție va avea loc în perioada 18-23 aprilie 2023. Tema aleasă pentru Italian Design Day 2023 este Calitatea care lumineazăEnergia designului pentru oameni și mediu: calitatea ca element de legătură de-a lungul întregului lanț de aprovizionare a designului italian; energia ca element la baza a procesului de productie; durabilitate și respect pentru mediu; oamenii ca nucleu central în jurul căruia să conceapă și să dezvolte idei inovatoare pentru a combina funcționalitatea și bunăstarea.

Anul acesta, Ambasadorul Designului Italian în România va fi Dna. prof. Arh. Ingrid Maria Paoletti, profesor la Politehnica din Milano. Dna. Prof. Paoletti se mândrește cu un curriculum academic și profesional bogat. Domeniile sale de cercetare se referă la proiectarea tehnologică pentru arhitectură, cu accent pe noi procese și produse pentru mediul construit și, în special, pentru regenerarea mediului în sectorul construcțiilor. În 2018 a fondat și de atunci coordonează grupul de cercetare PoliMi „Material Balance” „care își propune să reechilibreze relația cu mediul construit printr-o abordare responsabilă a modului în care trăim, locuim, proiectăm și construim” și a cărui viziune este „axată pe un echilibru reînnoit între habitatul nostru și natură, departe de o abordare bazată pe consum”.

Ingrid Paoletti va fi protagonista celor două momente în care se va desfășura la București Italian Design Day. Pe 8 martie, la Palatul Primăverii, va avea loc panelul „Construcție și reconstrucție: tehnologii și materiale inovatoare”, cu implicarea, printre altele, a Ordinului Arhitecților și a Universității Politehnice din București. Pe 9 martie, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” va găzdui un masterclass susținut de Dna. prof. Paoletti intitulat „Materializing Light”. Potrivit Ambasadorului Italiei E.S. Dl. Alfredo Durante Mangoni „la mică distanță de expoziția 3CODESIGN|3R: Reduce-Reciclează-Reutilizează găzduită de Institutul Cultural Italian, datorită unui invitat de excepție precum Dna. prof. Paoletti instituțiile italiene din România doresc acum să aprofundeze cu experții români, începând cu protagoniștii Romanian Design Week, înclinația extraordinară a designului italian de a pune creativitatea, pasiunea și inovația în slujba nevoilor de sustenabilitate, regenerare și reînnoire”.