MAI din Belarus a anunțat arestarea la Gomel a 200 de susținători ai Mişcării CVK Redan

Marţi, 200 de susținători ai Mişcării CVK Redan au fost reținuți în oraşul Gomel, din Belarus, a informat Ministerul Afacerilor Interne din Belarus. ”O tentativă de a organiza o acțiune de mare amploare cu participarea minorilor a fost sistată. 200 de persoane au fost reținute”, se arată în comunicatul remis de minister.
‘Astăzi (marţi, n.r.), în Gomel, potrivit unor apeluri publicate pe rețelele de socializare și pe mesageriile instant, susținătorii Mişcării CVK Redan s-au adunat în apropierea centrului comercial și de divertisment Secret. Mişcarea CVK Redan a apărut în Belarus, imitând filmele de animație japoneze Hunter x Hunter despre grupul criminal al Genei Redan (Genei Ryodan), remarcându-se prin participarea susținătorilor săi la proteste de amploare şi violenţe de proporţii în zona centrelor comerciale”, a anunţat ministerul. Ministerul remarcă că ”fără a recurge la forță, structurile forţelor de interne au adus 200 de persoane, dintre care 183 minori la sediile secţiilor forţelor de ordine”. Ministerul Afacerilor Interne din Belarus a declarat că sunt efectuate o serie de verificări cu privire la cei reținuți, acțiunile acestora fiind supuse unei evaluări juridice. ”Adolescenții sub 16 ani vor primi avertismente cu o înregistrare în cadrul Inspectoratului pentru minori. Cei peste 16 ani se vor confrunta cu răspunderea administrativă. Sunt identificate persoanele implicate în organizarea acestei acțiuni ilegale de proporţii. Demararea urmăririi penale este luată în calcul”, a precizat ministerul.
După cum au anunţat forţelor de ordine ruse, Serviciul de presă al tribunalelor orașului Sankt Petersburg a anunţat despre urmărirea penală a cinci persoane acuzate de acte de huliganism comise în Centrul comercial Galeria. Arestări similare cu cele din Belarus au avut loc şi în unele regiuni ale Federației Ruse. Potrivit presei ruse, un conflict a avut loc între reprezentanții a două structuri de tineret – așa-zişii ‘ofniki’ și CVK Redan. ‘Ofniki’ sunt asociaţi cu huliganii din rândul suporterilor din fotbal, iar CVK Redan este o nouă mișcare de tineret a iubitorilor de filme de animaţie, denumită după numele eroului Manga japonez, care este liderul unei bande dintr-un film de animaţie despre pianjeni. Membrii mișcării poartă haine cu simbolul grupului din benzile desenate – a unui păianjen, precum și pantaloni în carouri.

(www.interfax.ru – 1 martie)/vdraguta/asalar