În Spania a fost anunţat un nou proiect de lege care promovează paritatea de gen în politică și afaceri

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat sâmbătă un proiect de lege privind egalitatea de gen, care va impune o reprezentare mai echitabilă a femeilor și bărbaților în politică, afaceri și în alte sfere ale vieții publice.

Legea Reprezentării Egale prevede aplicarea unor măsuri de paritate de gen listelor electorale, consiliilor de administrație ale marilor companii și consiliilor de conducere ale asociațiilor profesionale. Dl Sanchez a făcut anunțul în timpul unui miting al Partidului Socialist înainte de Ziua Internațională a Femeii de pe 8 martie.

Aceasta va fi aprobată în timpul ședinței de cabinet de marți înainte de a fi dezbătută în parlament. Premierul a spus că guvernul „nu face doar un pas în favoarea feminismului, ci și în favoarea societății spaniole în ansamblu”. Aceasta este ultima dintr-o serie de măsuri de promovare a egalităţii anunțate de guvernul de coaliție de stânga.

În decembrie, parlamentarii au adoptat un proiect de lege pentru drepturile transsexualilor, precum și, în premieră, o lege vizând sănătatea sexuală și reproductivă care, pentru prima dată într-o țară europeană, prevede concedii plătite finanțate de stat pentru femeile care suferă în perioadele menstruale. „Dacă ele reprezintă jumătate din societate, jumătate din puterea politică și economică trebuie să fie a femeilor”, a spus, sâmbătă, Pedro Sanchez.

Legea Reprezentării Egale prevede ca femeile să reprezinte 40% din conducerea oricărei companii cotate la bursă cu peste 250 de lucrători și cu o cifră de afaceri anuală de 50 de milioane de euro.

În politică, legea va cere partidelor să prezinte un număr egal de candidați bărbați și femei în timpul alegerilor, cu scopul de a crește paritatea de gen în parlament. În prezent, femeile reprezintă 44% din Congres și 39% din Senat. De asemenea, va cere asociațiilor profesionale să aibă cel puțin 40% femei în consiliile lor./opopescu/cpodea

REUTERS – 4 martie