Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Refugiaţii ucraineni stabiliţi în mai multe state europene se confruntă cu dificultăţi legate de educaţie, găsirea unui loc de muncă şi acoperirea cheltuielilor zilnice, după cum arată rezultatele unei analize a Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene. Sondajul s-a desfăşurat în august-septembrie 2022, în 10 ţări europene care găzduiesc un număr mare de persoane aflate sub protecţie temporară.

Confruntată cu cea mai mare criză din Europa de după al Doilea Război Mondial, Uniunea Europeană a activat pentru prima dată Directiva privind protecţia temporară a persoanelor, prin care statele membre trebuie să ofere protecţie persoanelor strămutate din Ucraina şi asistenţă pentru o integrare rapidă. Sondajul arată că refugiaţii ucraineni încă se confruntă cu dificultăţi de adaptare, doar o treime dintre ei simţind că fac parte din comunitatea ţării gazdă, iar proporţie îşi doreşte întoarcerea în Ucraina. Dintre ucrainienii refugiaţi în România aproape jumătate spun că doresc să revină acasă. Principala barieră în calea integrării eficiente a refugiaţilor o reprezintă necunoaşterea limbii ţării gazdă, cele mai mari probleme în acest sens avându-le ucrainenii stabiliţi în Estonia, România şi Ungaria. Doar o treime dintre ucrainenii refugiaţi au un loc de muncă, deşi aproape 80% se confruntă cu dificultăţi în a face faţă cheltuielilor de zi cu zi. Peste 80% dintre ucrainenii stabiliţi în Europa au declarat că nu au fost trataţi în mod incorect din cauza faptului că provin din Ucraina, proporţia celor care s-au considerat trataţi incorect la un moment dat fiind cea mai mică în România, Spania şi Ungaria.

 

2) Bucureştenii au donat 550 de tone de produse pentru refugiaţii ucraineni de la începerea războiului, în februarie anul trecut, care au fost sortate şi distribuite, a anunţat viceprimarul Capitalei Horia Tomescu. Peste 500.000 de porţii de mâncare caldă au fost pregătite pentru refugiaţii ucraineni în acest ultim an şi un InfoPoint a fost deschis la Gara de Nord 24 de ore din 24. În sprijinul ucrainenilor au fost organizate 8 centre pentru cazare de urgenţă administrate de Primăria Capitalei, 5.000 de curse de transport din Gara de Nord către punctele de cazare, 6 centre de zi pentru preşcolari şi şcolari, o şcoală de vară, spaţii pentru cursuri online şi cursuri gratuite de limba română. Au fost alocaţi bani pentru bilete de tren, în valoare de 200.000 de lei (circa 40.000 de euro). 240.000 de persoane au fost asistate cu hrană neperisabilă, produse de igienă şi alte bunuri de bază la un supermarket de la complexul expoziţional Romexpo.

 

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.