Legendarul Chuck Norris împlinește 83 de ani

Motto: ” Chuck Norris nu are nevoie de ceas. El decide cât este ora!”

Context

Sursă inepuizabilă de bancuri, Chuck Norris este un faimos actor american și luptător de arte marțiale.

Viața și cariera

Carlos Ray „Chuck” s-a născut la 10 martie 1940, în Ryan, Oklahoma, Statele Unite ale Americii.

Între 1955 şi 1958, a învăţat la Liceul North Torrance, în California, apoi s-a înrolat în Forţele Aeriene ale SUA şi a fost trimis la baza americană Osan Air din Coreea de Sud. Aici a început să studieze Tang Soo Do, o artă marţială bazată pe karate.

În 1962, a renunţat la cariera militară, devenind instructor de autoapărare. În anii ’60, a deschis peste 30 de săli şi locuri de antrenament, dedicate practicării artelor marţiale. A antrenat celebrități ca Steve McQueen şi Priscilla Presley. De altfel, McQueen a fost printre primii care au observat aptitudinile actoriceşti ale lui Chuck Norris.

În paralel, Norris a participat la numeroase concursuri de arte marţiale. În 1968, a devenit Campionul Mondial de Karate la categoria mijlocie, titlu pe care l-a apărat, cu succes, de cinci ori. În 1974, a hotărât să se retragă din viaţa competiţională. În 1972, vedeta Bruce Lee l-a invitat pe Chuck să filmeze împreună o scenă a filmului „Revenirea Dragonului”. Confruntarea filmată, devenită scenă de film, dintre cei doi experţi ai artelor marţiale, desfăşurată pe fundalul Colosseumului din Roma, a fost punctul forte al peliculei şi rampa de lansare pe marile ecrane pentru Chuck.

Cinci ani mai târziu, Chuck Norris avea să deţină primul său rol principal, în pelicula „Breaker! Breaker!”. Au urmat filme precum „Good Guys Wear Black” şi „Forced Vengeance”. Chuck Norris joacă o tipologie de personaj reprezentând un bărbat calm, modest şi care întotdeauna preferă să găsească soluţiile pacifiste şi rezonabile. Însă atunci când nu are altă soluţie, rezolvă lucrurile foarte direct şi eficient datorită aptitudinilor sale războinice.

Un uriaș succes pe marele ecran avea să vină în 1984. Chuck Norris joacă rolul unui fost prizonier de război care se întoarce în Vietnam pentru a-şi elibera camarazii de arme rămaşi acolo. Publicul a apreciat atât de mult pelicula, încât, în chiar anul următor, a apărut continuarea. Aceste două filme au avut o semnificaţie aparte pentru Norris, care îşi pierduse fratele, Wieland, pe câmpurile de luptă din Vietnam.

În „Code of Silence”, film apărut în 1985,  interpretează un poliţist din Chicago, pe nume Eddie Cusack, ce reuşeşte să se impună în fața bandelor de gangsteri, dar şi în rândurile forţelor de ordine, populate și cu colegi corupți.  Faima și cariera sa cresc, astfel că, în 1986 apare un alt film ce avea să aibă un succes uriaș: ”The Delta Force”, în care a jucat alături de legendarul actor Lee Marvin. La începutul anilor ’90, Norris apare ca personajul Cordell Walker în serialul „Walker, Texas Ranger”, o altă producție care a atins culmile succesului. A debutat la CBS în primăvara anului 1993, ultimul episod datând din mai 2001. Cele opt sezoane ale serialului au fost difuzate, uneori chiar şi reluate, în peste 100 de ţări. Din 2001, Chuck Norris a filmat din ce în ce mai puţin. Apare totuși în superproducția „The Expendables 2” din 2012 şi  filmează câteva spoturi publicitare la aparate de fitness.

Lăsând cinematografia pe planul doi, Chuck Norris a devenit mult mai activ în promovarea acţiunilor caritabile, el devenind imaginea unor organizaţii precum Make-A-Wish şi United Way. În 1992, a pus bazele propriei sale fundaţii de binefacere, numită „Kickstart”, pentru încurajarea practicării artelor marţiale în şcoli şi licee. Chuck Norris s-a implicat şi în politică, în special în 1988, atunci când l-a sprijinit în campania electorală pe George Bush. Cunoscutul actor a fost căsătorit de două ori: cu Dianne Holechek, cu care are trei copii și de care a divorţat în 1988, şi cu Gena Okelley, cu care are gemeni.

Recorduri și distincții

În 1997 devine primul occidental ce a dobândit centura neagră cu opt dani. A inventat și dezvoltat stilul Chun Kuk Do, o îmbunătăţire a artei Tang Soo Do. A fost inclus în World Karate Union Hall of Fame, în iulie 2000. În 2017, a fost declarat Texan de Onoare, atât datorită numeroşilor ani în care a locuit la ferma sa de lângă Navasota, cât şi pentru rolul din “Walker, Texas Ranger”.

Chuck Norris – scriitor

În anul 1988, a publicat auto-biografia „The Secret of Inner Strenght” (Puterea secretă a sinelui), avansată repede bestseller. La câţiva ani distanţă, a lansat şi volumul „The Secret Power Within: Zen Solutions to Real Problems”. Foarte bine primită de critici şi public a fost cartea sa „Black Belt Patriotism: How to Reawaken America”, din 2008.

 Jocuri video

A fost şi erou de jocuri video, începând cu „Chuck Norris Superkicks” din 1983 şi până la jocul mobil „Chuck Norris: Bring on the Pain” din 2008.

 Chuck Norris și umorul

El este și eroul multor glume care circulă în toată lumea. Câteva mostre amuzante:

Spațiul cosmic există, deoarece îi este frică să fie pe aceeași planetă cu Chuck Norris.

Chuck Norris a numărat până la infinit – de două ori.

Cand Chuck Norris face o flotare el împinge în jos Pământul.

Chuck Norris nu poarta ceas, el decide cat e ceasul.

Nu există nici o tasta “Ctrl” pe calculatorul lui Chuck Norris. Chuck Norris este control.

Chuck Norris nu scrie cărți, de fapt, cuvintele se așează pe rânduri, de frică.

Atunci când Alexander Bell a inventat telefonul avea trei apeluri nepreluate de la Chuck Norris.

Unii poartă pijamale cu Superman. Superman poartă pijamale cu Chuck Norris.

Când Chuck Norris i-a tras una lui Bruce Lee, l-a despărțit în Bruce Willis și Jet Lee.

Chuck Norris a primit de ziua lui un iPad pe care era un măr întreg.

Poliţiştii au un nou model de vestă antiglonţ: un tricou cu poza lui Chuck Norris.

Când Chuck Norris are chef de Puzzle, își cumpară o pungă de făină. Și reface boabele de grâu.

(Autor : Alexandru Balaci)

Bibliografie

Calendarul Rador

www.chucknorris.com

https://www.britannica.com/facts/Chuck-Norris