Londra, capitala Angliei și a Regatului Unit, este unul din cele mai fascinante orașe ale lumii, inclus de Trip Advisor în topul destinaţiilor, de neratat, atrage turiști de pe întreg Globul. Situat în vecinătatea Coastei de nord-vest a Continentului European, orașul de pe râul Tamisa are o istorie care datează încă de acum 2000 de ani.

Ca formă de guvernare, Regatul Unit este o monarhie constituțională cu o putere atribuită Guvernului Majestății sale Suveranul Regatului Unit. Regele este monarh de drept și în alte 15 țări ale Commonwealthului. Actualul rege este Charles al III-lea, care a urcat pe tron în 2022, după moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a. Familia regală numără personaje iubite și cunoscute în întreaga lume printre care: cea mai populară figură (în toată lumea, nu doar în Marea Britanie) Prințesa Diana, Prințesa de Wales numită și ”Prințesa inimilor”, este fosta soție a Regelui Charles(din păcate a decedat într-un accident de maşină, la doar 36 de ani); Prinţul Charles; Camilla, Regină Consoartă a Regatului Unit, (Camilla Rosemary; născută Shand, anterior Parker Bowles) soţia Regelui Charles; Prințul William și Prințesa Kate Middleton; Prințul Harry și Meghan Markle (duci de Sussex).

În istoria recentă, Prinţul Harry și Meghan Markle au renunțat definitiv la atribuțiile regale.

În ultimii ani, Regatul Unit a fost în prim-planul opiniei publice cu câteva evenimente notabile: Brexit- ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană; renunțarea la tron a Prințului Harry; moartea prințului Phillip, apoi a Reginei Elisabeta a II-a; urcarea pe tron a Regelui Charles al III-lea și apariția explozivă a cărții ”Spare”( Rezerva) scrisă de Prințul Harry.
Pe scena politică au fost unele tensiuni, după decesul Reginei, un monarh foarte iubit, care aducea cu sine stabilitate şi siguranţă; au urmat demisii la nivel înalt, dar într-un final, lucrurile au intrat pe un făgaş liniştit.
Un fapt cert e că viața și obiceiurile familiei regale suscită interesul întregii lumi, nu doar al britanicilor și nu e de mirare că orice eveniment care îi implică devine știre senzaţională.
De exemplu iată o tradiție neobișnuită care spune că toți membrii familiei regale britanice trebuie să se cântărească înainte și după ce iau masa de Crăciun. Un alt obicei bizar spune că membrilor familiei regale le este interzis să joace Monopoly, motivul fiind că acest joc poate deveni vicios.
Aceste detalii creionează viața unei familii foarte iubite și urmărite în permanenţă cu interes, şi ne dăm seama că există la acest nivel o presiune şi nişte exigenţe, iar aceste capete încoronate nu au o viaţă obişnuită şi deloc uşoară, fiind obligaţi să respecte reguli stricte, uneori de neînţeles pentru oamenii de rând.
Revenind la Londra, la Palatul Buckingham este reședința principală a monarhilor britanici. Acum este folosit pentru evenimente de stat și pentru cazarea invitaților regali. Acest palat este obiectiv turistic alături de alte câteva puncte de atracţie.

Londra este un oraș ce trebuie trecut neapărat pe lista ta dacă încă nu l-ai vizitat. Este un muzeu în aer liber, un centru cultural, artistic, un oraș cosmopolit, colorat, plăcut și ospitalier.

Luminița Alexandrescu, RADOR