Prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 2% în ultima lună

„Radiojurnal” – Realizator: Cătălin Gomboș – Prețul petrolului a scăzut miercuri cu peste cinci dolari pe baril, la cel mai redus nivel de mai mult de un an. Modificarea de preț menține trendul descendent de la începutul săptămânii, pe fondul temerilor că problemele întâmpinate de mai multe bănci din Europa și Statele Unite ar putea declanșa o criză financiară care ar afecta cererea de combustibil. Cu toate acestea, în România, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 2% în ultima lună, spre deosebire de motorină, al cărei preț pe litru s-a diminuat cu 0,7%. În „Apelul matinal” la RRA, președintele Asociației Naționale a Benzinarilor Particulari din România, Ion Tache, a declarat că în acest context prețurile la carburanți în România ar trebui să înregistreze, la rândul lor, scăderi mai vizibile.
Ion Tache: Rafinăriile, care au din abundență petrol și țiței la prețuri bune ar trebui să gândească și să procedeze în consecință, ținând prețurile sub control, la un nivel rezonabil. În ceea ce ne privește pe noi, benzinarii particulari, noi îi vom anunța și îi vom ruga pe toți să respecte prețul și să respecte cetățeanul, pentru că prețurile nu trebuie să fie așa de mari. Sunt benzinării care au ieftinit și care mențin prețul. În această vară, prețurile se vor învârti la motorină în jur de șapte, până în șapte lei, iar benzina va fi sub 6,50 lei. Nu este o predicție, este un adevăr pe care îl știm din datele care există și care sunt reale.
Realizator: În această perioadă, România se află pe locul trei în topul țărilor membre ale Uniunii Europene cu cei mai ieftini combustibili./abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 martie)