Președintele Republicii Moldova a cerut înființarea Curții Anticorupție, într-un discurs în Parlamentul de la Chișinău

Realizator: Mira Gomboș – Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a cerut vineri legislatului și guvernului să creeze Curtea Anticorupție, instituție care să fie specializată în investigarea marilor cazuri de corupție și a celor comise de magistrați. Într-un discurs neașteptat, rostit în plenul Parlamentului de la Chișinău, Maia Sandu a atras atenția și asupra eforturilor conjugate ale Rusiei de a deturna țara de pe traseul integrării europene. Ina Guțu de la Radio Chișinău relatează.
Reporter: În discursul de aproape 40 de minute, ținut în debutul ședinței de vineri a Parlamentului, președintele Maia Sandu s-a referit la principalele amenințări, provocări și preocupări din prezent din Republica Moldova. Șefa statului a atenționat asupra intențiilor Kremlinului de a schimba calea europeană a Republicii Moldova prin acțiuni de destabilizare și încercările de a da jos actuala guvernare, inclusiv cu sprijinul oligahului fugar Ilan Șor. Șefa statului a vorbit despre reforma și curățarea justiției, subliniind că acest proces va fi dus la capăt, în pofida rezistenței din sistem.
Maia Sandu: Corupția la nivel înalt este cel mai mare pericol la adresa Moldovei. Suntem datori și obligați în fața cetățenilor să pedepsim marii corupți și să nu le permitem să ne mai controleze țara. În acești doi ani, justiția a avut independența să facă dreptate oamenilor, dar nu a făcut-o. Solicit Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și corupție în sistemul justiției.
Reporter: Președintele Maia Sandu a apelat sprijinul fără precedent de care în prezent se bucură Republica Moldova. „Integrarea europeană este singura cale pentru dezvoltare a Republicii Moldova”, a spus Maia Sandu, făcând apel la unitate și consolidarea eforturilor tuturor în realizarea acestui deziderat./abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 martie)