MAE rus a solicitat ca Rusia să participe la ancheta privind sabotajul de la Nord Stream

Ministerul rus al Afacerilor Externe a anunţat că o anchetă transparentă, cu participarea Federației Ruse, îi poate identifica pe cei responsabili de comiterea actului de sabotaj la conductele Nord Stream.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a declarat că doar o investigație internațională atotcuprinzătoare și transparentă, cu participarea obligatorie a reprezentanților Federației Ruse, poate stabili motivele sabotajului comis la gazoductele Nord Stream și Nord Stream 2, precum și pe cei care au ordonat atacurile. Declarația respectivă a fost publicată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse.

Astfel, Zaharova a comentat declarația ministrului danez de externe, Lars Løkke Rasmussen, potrivit căruia autorităţile de la Copenhaga nu vor admite Rusiei să ia parte la ancheta privind exploziile produse la Nord Stream. Diplomatul a reamintit că Danemarca a amânat în mod deliberat examinarea chestiunii acordării unei permisiuni Nord Stream 2 AG pentru construirea gazoductului Nord Stream 2 în zona economică exclusivă a regatului timp de 2,5 ani.

Zaharova a subliniat că Ministerul rus de Externe a comentat în mod repetat acțiunile autorităților daneze cu privire la gazoducte. Până în momentul de faţă, autoritățile regatului nu au răspuns la niciuna dintre solicitările Moscovei și nu au prezentat rezultatele investigațiilor. ‘În ciuda refuzului părții daneze de a investiga împreună actul de sabotaj, Ministerul rus de Externe va continua să solicite răspunsuri de la autorităţile de la Copenhaga la întrebările puse anterior. ‘Nu veţi reuși să ascundeţi gunoiul sub preş…’, a subliniat Maria Zaharova.

Jurnalistul american Seymour M.Hersh a susţinut recent că dispozitivele explozive la gazoductele Nord Stream și Nord Stream 2 au fost plasate, în iunie 2022, în contextul exercițiilor Baltops, de către scafandrii US Navy, cu sprijinul specialiștilor norvegieni. /vdraguta/schelaru

www.gazeta.ru – 18 martie