Producția Teatrului Național Radiofonic „Anii ’60” de Ema Stere, în regia lui Mihnea Chelaru, a cucerit trofeul BBC Best European Drama

Duminică, 19 martie, s-au decernat la BBC Broadcasting House (Londra) trofeele BBC Audio Drama Awards 2023. Producția Teatrului Național Radiofonic „Anii ’60/The Sixties” de Ema Stere, regia artistică Mihnea Chelaru, este câștigătoarea trofeului la categoria Best European Drama.

Premiile BBC Audio Drama Awards sărbătoresc diversitatea, originalitatea și calitatea de excepție a dramelor și comediilor audio difuzate în direct și online. Lista scurtă a finaliștilor la categoria Best European Drama a aliniat trei producții ale radiourilor publice din Cehia, Polonia și România. „Burning” de Sudabeh Mohafez (CZR Czech Radio), „Let Me Tell You” de Marta Rebzda (Polskie Radio) și „The Sixties” de Ema Stere (Radio Romania). Recompensarea producției noastre „Anii ’60” cu trofeul Best European Drama răsplătește munca unei echipe artistice de excepție și reconfirmă poziția Teatrului Național Radiofonic al Radio România în topul celor mai valoroși producători europeni de spectacol sonor.

2023 este anul centenar al teatrului radiofonic la BBC, produs pentru prima dată în februarie 1923, iar BBC Audio Drama Awards celebrează aniversarea teatrului radiofonic și a transformărilor lui, ca gen artistic autonom. Premiile din acest an sunt dedicate creativității actorilor, scenariștilor, regizorilor, producătorilor, muzicienilor, sound designerilor și tuturor celor angrenați în echipele de producție a audio drama, fie ea transmisă on air sau online. Începând cu 2012, Premiile BBC Audio Drama recompensează anual originalitatea și calitatea remarcabilă a spectacolului radiofonic britanic, difuzat on air și online, și pe artiștii implicați în producția genului. Premiul pentru categoria Best European Drama se acordă începând din 2019 și pune în valoare rolul radiourilor publice europene în cultivarea și dezvoltarea teatrului radiofonic, coagulează comunitatea internațională a producătorilor genului în jurul valorilor profesionale.

Autoarea Ema Stere, consacrată cu romanul „Copiii lui Marcel” (distins cu premiile Uniunii Scriitorilor din România 2021 și „Sofia Nădejde” pentru Literatura Scrisă de Femei 2020), scrie cu aceeași vervă și har proză scurtă. Povestirile Emei Stere au apărut de-a lungul anilor în paginile revistelor Iocan și Capital Cultural și au captat cititorii prin umorul tranșant, tonul caustic, dublat de precizia și bogăția observațiilor de detaliu ale scriiturii. În pofida suprafeței restrânse, proza scurtă a Emei Stere are adâncimea perspectivei, concentrate pe personaje și situații ce recompun fragmentar panorama spiritului autohton.

„Anii ’60” comentează naufragiul primei generații de tineri decuplați de la lumea liberă, în anii consolidării regimului comunist în România. Cei născuți la finalul celui de-al doilea Război Mondial aveau 20 de ani în anii ’60, iar în prezentul povestirii (și al ascultătorilor) au devenit niște epave umane, eșuate la căminul de bătrâni. Căminul, ca miniatură a lumii românești, surprinde relații interumane distorsionate şi ierarhii de putere derizorii ce caracterizează o societate pentru care viața omului nu este o valoare în sine. Valorile a două sisteme sociale, socialismul și capitalismul, sunt oglindite în eșecul existențial al personajelor. „Anii ’60” revelează eșecul generațional al destinelor fără orizont, sufocate de regimul totalitar.

Opțiunea regizorului Mihnea Chelaru pentru o producție în sistem binaural e justificată de suprapunerea planurilor narative, de coexistența trecutului cu prezentul în mintea locatarilor căminului. O textură sonoră bogată, dezvăluie pe măsura derulării spectacolului un frisonant subtext metafizic. Conturarea diversității caracterelor e remarcabil animată de întreaga distribuție, ce reuneste actori de prim rang ai teatrului românesc.

Producția „Anii ’60” poate fi ascultată online aici: https://www.eteatru.ro/#art/anii-60-de-ema-stere/3625291.

RADOR – 20 martie