Şi anul acesta, Finlanda este cea mai fericită țară din lume

Finlanda se află din nou în fruntea clasamentului „celor mai fericite țări din lume”, conform World Happiness Report, publicat nu întâmplător de Ziua Mondială a Fericirii și care ia în considerare parametri precum sprijinul social, venitul, sănătatea, libertatea, generozitatea și absența corupției.
Finlandezii sunt în fruntea clasamentului de șase ani la rând și, încă o dată, podiumul este „nordic”, deoarece urmează Danemarca și Islanda, urmate de Israel, Țările de Jos, Suedia, Norvegia, Elveția, Luxemburg și Noua Zeelandă. Italia pierde două poziții și coboară de pe locul 31 pe poziția numărul 33, imediat după Spania și înainte de Kosovo.
Lituania se remarcă printre primele zece. Națiunea baltică a urcat constant în ultimii șase ani. Este suficient să spunem că în 2017 a fost pe locul 52. Și celelalte țări baltice, Estonia (nr. 31) și Letonia (nr. 41), au urcat și ele în clasament. Afganistanul și Libanul distrus de război rămân cele mai nefericite două țări din sondaj.
Potrivit raportului, majoritatea populațiilor din întreaga lume rămân remarcabil de rezistente, în ciuda provocărilor din ultimii doi ani, printre care pandemia de Coronavirus, criza energetică globală, inflația ridicată și războiul din Ucraina.
Faptul care iese în evidență este creșterea bunăvoinței: cercetătorii de la Națiunile Unite au descoperit că oamenii și-au sporit activitățile în voluntariat și au contribuit mai mult la acțiuni de binefacere.
Interviurile cu peste 100.000 de persoane din 137 de țări au constatat niveluri semnificativ mai mari în toate regiunile lumii decât înainte de pandemie. Și, când li s-a cerut să-și evalueze viața pe o scară de la 1 la 10, oamenii au dat, în medie, scoruri la fel de mari în anii pandemiei 2020-2022, ca și în 2017-2019.
„Şi în acești ani grei, emoțiile pozitive le-au depășit pe cele negative, iar sentimentele de sprijin social pozitiv au fost de două ori mai puternice decât singurătatea”, a spus unul dintre autorii raportului, profesorul John Helliwell, într-un comunicat de presă.
Studiul a constatat că efectul asupra fericirii de „a avea pe cineva pe care să te bazezi în momentele de dificultate” a crescut în timpul pandemiei și, deoarece 80% dintre persoanele chestionate au spus că au pe cineva pe care să se bazeze, acest lucru a avut un efect semnificativ.
Invazia Ucrainei de către Rusia a pus ambele țări în centrul atenției la nivel mondial, când a fost publicat raportul pentru 2022. În clasamentul din acest an, Rusia se află pe locul 70, dar urcând de pe locul 80, iar Ucraina pe locul 92, dar era pe locul 98. Înseamnă că, „în ciuda amplorii suferințelor și daunelor în Ucraina, evaluările asupra vieții în septembrie 2022 au rămas mai ridicate decât în ​​urma anexării din 2014, susținute acum de un sentiment mai puternic de scop comun, bunăvoință și încredere în conducere”, susține raportul.
Top 20 cele mai fericite țări din lume:
1. Finlanda
2. Danemarca
3. Islanda
4. Israel
5. Olanda
6. Suedia
7. Norvegia
8. Elveția
9. Luxemburg
10. Noua Zeelandă
11. Austria
12. Australia
13. Canada
14. Irlanda
15. Statele Unite ale Americii
16. Germania
17. Belgia
18. Cehia
19. Regatul Unit
20. Lituania

Top 20 cele mai nefericite țări din lume:
1. Afganistan
2. Liban
3. Sierra Leone
4. Zimbabwe
5. Congo
6. Botswana
7. Malawi
8. Comore
9. Tanzania
10. Zambia
11. Madagascar
12. India
13. Liberia
14. Etiopia
15. Iordania
16. Togo
17. Egipt
18. Mali
19. Gambia
20. Bangladesh
Iată raportul complet aici: https://happiness-report.s3.amazonaws.com/2023/WHR+23.pdf (www.rainews.it – 20 martie 2023)/oavram