Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Piesa de teatru ‘Soţia evreică’, cu actori din Ucraina, s-a jucat în premieră în România, la Constanţa (sud-estul României), pe 17 martie, cu două reprezentaţii, şi s-a adresat cu precădere ucrainenilor stabiliţi în judeţ. Centrul pentru Resurse Civice Constanţa a organizat evenimentul în cadrul proiectului ‘Constanţa pentru Ucraina’, ca o activitate cultural-recreativă pentru ucrainenii stabiliţi în judeţ. Piesa scrisă de Bertolt Brecht a fost în regia marelui artist ucrainean Avigdor Freidlis. Rolurile au fost interpretate de Avigdor Freidlis şi Kateryna Alekseeva, de la Teatrul Evreiesc din Kiev.

Artiştii mai pregătesc o reprezentaţie pe scena Teatrului ‘Căluţul de Mare’ în luna aprilie. Cele două spectacole de la Constanţa au fost cu intrare gratuită, iar locurile au fost epuizate pentru ambele reprezentaţii.

2) Europarlamentarul român Dacian Cioloş i-a cerut comisarului european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, reevaluarea ajutoarelor compensatorii pentru fermierii români pentru a face faţă impactului războiului din Ucraina. Cioloş, fost prim-ministru al României şi comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, precizează că România a fost una dintre principalele rute de tranzit pentru cerealele ucrainene, cu scopul de a exporta în ţări terţe, prin portul românesc Constanţa.

Pe lângă coridoarele de solidaritate, aproape 14% din producţia de cereale ucraineană din 2022 a intrat în România în ultimele luni. Uniunea Europeană trebuie să ofere răspunsuri pe măsura şocului economic reprezentat de importurile de cereale ucrainene la preţuri mult mai mici decât cele de pe pieţele locale de cereale europene. Importurile ucrainene au afectat foarte mult piaţa internă, capacităţile de depozitare şi au pus presiune scăzând preţurile producătorilor locali, care nu au capacitatea de a concura cu cerealele la preţ scăzut provenite din Ucraina, care intră în România sub liberalizarea temporară a comerţului UE cu Ucraina. Potrivit acestuia, România a arătat întotdeauna solidaritate şi sprijin neclintit Ucrainei, primind refugiaţii care fug de război şi deschizându-ne porturile pentru exporturile de cereale ucrainene.

Şi europarlamentarul român Rareş Bogdan le-a cerut oficialilor europeni să găsească soluţii pentru plata fermierilor, inclusiv a celor români, care au suferit pierderi de pe urma războiului din Ucraina. El a declarat că pierderile calculate de producătorii români depăşesc 200 de milioane de euro. Rareş Bogdan a subliniat că Ucraina trebuie ajutată în continuare, însă UE nu-i poate lăsa în urmă pe ceilalţi cetăţeni ai săi.

 

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.