Este Ziua Mondială a Sindromului Down

Realizator: Este Ziua Mondială a Sindromului Down, o boală genetică cromozomială. Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că sindromul apare la fiecare 1000 de cazuri în întreaga lume. Studiile au arătat că, dacă o mamă naște un copil diagnosticat cu Sindromul Down, șansele ca al doilea copil să aibă aceeași afecțiune sunt sub 1% la următoarea sarcină. O zi mondială ce are ca scop creșterea gradului de conștientizare a problemelor pe care le întâmpină pacienții cu Sindrom Down este extrem de utilă, apreciază directorul de programe de la Special Olympics România, Emilia Ispas.
Emilia Ispas: Este foarte important pentru noi să marcăm Ziua Internațională a Sindromului Down, pentru că, în felul acesta, atragem atenția asupra abilităților extraordinare pe care acești oameni le au. Ei pot fi niște prieteni adevărați, pot fi, poate, viitorii noștri colegi sau colegii de școală ai copiilor noștri. Sunt niște tineri care zi de zi luptă să arate oamenilor cât sunt de valoroși și câte lucruri pot face. Așadar, nu cred că putem ignora această zi, mai ales că o sărbătorim într-un mod atât de colorat și de amuzant, purtând șosete desperecheate, tocmai pentru a le arăta oamenilor că și cu Sindromul Down se poate trăi frumos atât timp cât noi, oamenii fără dizabilități, conștientizăm acest lucru.
Realizator: Sindromul Down nu este vindecabil, iar severitatea acestei afecțiuni diferă de la caz la caz, poate fi ușoară, moderată sau severă./lbadiu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 21 martie)