Rusia și China vor avea schimburi comerciale în valoare de 200 de miliarde de dolari în 2023 (premierul rus, Mihail Mişustin)

”Cifra schimburilor comerciale dintre Rusia și China ar putea ajunge la 200 de miliarde de dolari în anul 2023. La sfârșitul anului 2022, cifra se apropia de 190 de miliarde de dolari”, a declarat premierul rus, Mihail Mișustin, potrivit Agenţiei de presă TASS. Amintim că marţi liderul chinez, Xi Jinping, a sosit la Casa Guvernului rus pentru a participa la o rundă de discuții cu Mişustin. Cifra schimburilor comerciale dintre Rusia și China, din ianuarie până în februarie a acestui an, a crescut cu 25,9% și a depășit cifra de 33,68 miliarde de dolari, a relatat TASS. Exporturile din China către Rusia au crescut cu 19,8%, în ultimele două luni, și s-au ridicat la circa 15,03 miliarde de dolari. După cum s-a specificat, importurile de bunuri și servicii rusești au crescut cu 31,3%, până la aproximativ 18,65 miliarde de dolari, cea mai mare cantitate de mărfuri achiziţionate de China fiind petrolul, gazele naturale și cărbunele. Cifra schimburilor comerciale dintre Rusia și China a crescut cu 35,8%, în 2021, și cu 29,3%, în 2022.
Xi Jinping a sosit luni la Moscova, iar vizita sa va continua până pe 22 martie. Vizita lui Xi Jinping în Rusia este prima sa vizită efectuată în străinătate, după ce a fost reales pentru al treilea mandat ca șef de stat. Luni, el și președintele rus au avut o întâlnire informală și au participat la o cină de lucru.

(www.gazeta.ru – 21 martie)/vdraguta/ilapadat