Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Guvernul României a aprobat scoaterea din rezervele de stat şi acordarea unui ajutor umanitar extern de urgenţă, gratuit, pentru Ucraina, pentru asigurarea protecţiei populaţiei în contextul conflictului militar. Ajutorul vizează acordarea unor produse alimentare în valoare de peste 562.000 de lei (circa 114.300 de euro), fără TVA, exclusiv transportul. Produsele vor fi scoase din rezervele de stat, gestionate de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, iar predarea acestor produse se va realiza pe la punctul de trecere a frontierei Siret, România, Porubne – Ucraina. Transportul ajutorului umanitar se va efectua cu mijloace de transport ale Administraţiei sau ale operatorilor economici depozitari. Ministerul de Externe va întreprinde demersurile necesare pentru predarea ajutorului la destinație.

2) Guvernul României şi Senatul României au organizat conferinţa internaţională ‘Common challenges and new perspectives in fighting trafficking in persons’. Au fost analizate provocările şi măsurile specifice luate la nivel european pentru combaterea riscurilor legate de traficul de persoane transfrontalier şi naţional, precum şi în rândul persoanelor strămutate din Ucraina. În contextul în care Comisia Europeană pregăteşte o nouă Directivă privind lupta împotriva traficului de persoane, conferinţa şi-a propus să identifice, între altele, opţiuni privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane în contextul crizei refugiaţilor din Ucraina.

Alina Gorghiu, preşedinta inmterimară a Senatului, a declarat că traumele războiului din Ucraina sunt resimţite de milioane de persoane care şi-au părăsit ţara cu speranţa că vor beneficia de securitate şi protecţie, de solidaritate şi de înţelegere şi că victimele invaziei Ucrainei de către Rusia au devenit predispuse traficului de persoane. Pentru a combate expunerea permanentă a persoanelor vulnerabile la exploatare sexuală sau muncă forţată, avem nevoie de adaptarea constantă a instrumentelor de monitorizare-intervenţie, a adăugat Alina Gorghiu.

Trebuie să ne păstrăm angajamentul ferm de a lupta împotriva acestui flagel şi de a avea capacitatea, disponibilitatea şi curajul de a aborda problema pe toate cele 3 paliere: prevenţie, combatere şi protecţie a victimelor, a declarat premierul Nicolae Ciucă. El s-a referit şi la efectele produse în urma conflictului din Ucraina, care a determinat milioane de persoane să-şi părăsească ţara. Aceste tipuri de situaţii de vulnerabilitate sunt adesea exploatate de traficanţi pentru a transforma victime involuntare, oameni în situaţii dificile pentru a-i forţa la prestarea de servicii sexuale în scop comercial, muncă forţată sau chiar servitute domestică, a explicat Ciucă.

 

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.