Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi-ar dori ca vizita în ţara sa a regelui Charles al Marii Britanii să aibă loc la începutul verii

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi-ar dori ca vizita în ţara sa a regelui Charles al Marii Britanii să aibă loc la începutul verii. Regele era aşteptat să ajungă în Franţa, duminică, însă vizita a fost amânată din cauza protestelor faţă de reforma pensiilor, proteste care au degenerat în violenţe în ultimele zile la Paris şi în alte oraşe. Corespondenta RRA Daniela Coman, relatează:

Reporter: Daniela Coman – Vizita de stat în Franța avea și o valoare simbolică, pentru că ar fi fost prima ieșire în străinătate a Regelui Charles al III-lea, de la moștenirea tronului după decesul reginei Elisabeta a II-a El își menține vizita în Germania, programată săptămâna viitoare. De la Bruxelles, unde a participat la Consiliul European, președintele Emmanuel Macron a explicat că regele va fi primit cum se cuvine în Franța, la începutul verii și a expus motivele amânării vizitei.

Emmanuel Macron: După ce sindicatele au anunțat o nouă zi de mobilizare pentru marți, iar vizita regelui era programată de duminică și până miercuri, m-am gândit că n-ar fi deloc serios și de bun simț să le propunem regelui și reginei consoarte să facă o vizită de stat, în mijlocul manifestațiilor. Și cum noi avem multă prietenie, respect şi stimă pentru Majestatea sa Regele, Regina consoartă și poporul britanic, am luat inițiativa azi dimineață să-i telefonez, să-i spun care este situația și să-i propun amânarea vizitei. O vom reorganiza când calmul va reveni.

Reporter: Cât privește reforma pensiilor, preşedintele Macron a reafirmat că nu va da înapoi. El și-a arătat disponibilitatea de a se întâlni cât mai curând cu liderii de sindicat pentru a discuta noi măsuri și legi de îmbunătățire a cadrului muncii. Totodată, a condamnat violențele comise aseară la Paris, Bordeaux și în alte orașe, avertizând că autoritățile nu vor ceda în fața agresorilor./lalexandrescu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 martie