Rusia vrea zone tampon demilitarizate în Ucraina, a spus un apropiat al preşedintelui Putin

Rusia dorește să creeze zone tampon demilitarizate în interiorul Ucrainei în jurul regiunilor pe care le-a anexat, a declarat vineri un aliat al președintelui Vladimir Putin, adăugând că ar putea fi necesară o incursiune mai profundă în Ucraina dacă astfel de zone nu pot fi înființate.

La mai mult de un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, obiectivele principale ale războiului preşedintelui Putin rămân neîmplinite, în pofida controlului rusesc asupra a aproape o cincime din Ucraina. Niciuna dintre părți nu dă indicii că ar depune armele. Sute de mii de soldați ruși și ucraineni au fost uciși sau răniți grav, potrivit estimărilor militare occidentale.

Fostul președinte Dmitri Medvedev a spus că Rusia are nevoie de coridoare demilitarizate în jurul zonelor pe care le revendică – și despre care autorităţile din Ucraina spun că nu le vor ceda niciodată. „Trebuie să atingem toate obiectivele care au fost stabilite pentru a ne proteja teritoriile, adică teritoriile Federației Ruse”, a declarat dl Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, într-un interviu acordat presei ruse, postat pe Telegram.

Trebuie „să alungăm toți străinii care se află acolo, în sensul larg al cuvântului, să creăm zone tampon care să nu permită folosirea niciunui tip de arme care funcționează la distanțe medii și scurte, adică 70-100 de kilometri, să demilitarizăm”, a spus el. Rusia va trebui să pătrundă mai mult în Ucraina dacă astfel de zone nu vor fi înfinţate, a adăugat el, ocupând capitala Kiev sau chiar orașul Lviv, din vestul Ucrainei.

Administraţia din Ucraina afirmă că nu va accepta niciodată ocuparea teritoriului său de către Rusia. Rusia controlează în prezent aproximativ 17-18% din Ucraina, inclusiv o porțiune de teritoriu în est și de-a lungul coastelor Mării Azov și a Mării Negre, precum și Crimeea pe care a anexat-o în 2014. Războiul de artilerie dintre două armate bine poziţionate și bine aprovizionate a fost costisitor atât pentru Rusia cât și pentru Ucraina, care este susținută de SUA și de marile puteri europene.

Rusia insistă că își va atinge toate obiectivele de război și a avertizat Occidentul să nu-i pună la încercare hotărârea. Occidentul susţine că ceea ce directorul CIA, William Burns, numește „orgoliul” lui Putin, va fi distrus de înfrângerea pe câmpul de luptă din Ucraina. „Nimic nu poate fi exclus aici. Dacă trebuie să ajungeți la Kiev, atunci trebuie să mergeți la Kiev, dacă trebuie să ajungeți la Lviv, atunci trebuie să mergeți la Lviv pentru a distruge această infecție”, a spus Dmitri Medvedev./opopescu/gpodea

REUTERS – 24 martie