Poliția Română sărbătorește 201 ani de la prima atestare documentară

Poliția Română sărbătorește astăzi 201 ani de la prima atestare documentară. De Ziua Poliției Române, acoperiții din operațiunea „Meduza – droguri în școli” au fost premiați într-o ceremonie oficială, la sediul MAI. Ofițerii au primit Medalia de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne. În acest dosar complex principalele activități au fost făcute sub acoperire, riscurile fiind însemnate. Astăzi în țară se organizează diverse acțiuni speciale și ateliere. De exemplu, în județul Neamț, polițiștii care fac parte din echipele specializate de căutare sau ordine publică al cărui partener este câinele vor răspunde la mai multe întrebări.
Reporter: Geanina Buftea – Îi vedem la momente aniversare, la activități de informare și promovare, sunt aduși la locul unde s-au înregistrat infracțiuni, caută persoane dispărute, răspund la comenzi și fac ceea ce trebuie. Ei sunt câinii polițiști nemțeni. Sunt Fane, Eva și Aris și, pe lângă toate acestea, mai sunt camarazi și membri ai familiei polițistului. Agent șef Andrei Munteanu vorbește despre partenera sa, Eva.
Andrei Munteanu: Este foarte importantă legătura. Prima dată cu câinii se face atașamentul. Ăsta e primul lucru. Dacă nu este atașament între conductor și câine, nici nu o să te asculte. E mai ușor de antrenat pentru că vede că ții la ea.
Reporter: Agent șef principal Ciprian Ionuț Huci explică legătura care se formează între om și animal.
Ciprian Ionuț Huci: Primul meu câine, de acum 25 de ani, m-a schimbat în omul care sunt acum, iar tot ce a urmat în viața mea, însemnând familie, felul cum mă manifest în familie, în societate, este pentru că am văzut că iubirea necondiționată este ceea ce face deosebirea în viață. Iar dacă un animal, cum spunem noi, care nu are conștiință, poate fi atât de devotat unei alte ființe încât să își dea viața doar ca acea ființă să ajungă la familia lui acasă nevătămat, asta te schimbă pentru totdeauna.
Reporter: După ce ies la pensie, acești câini ajung, la propriu, în sânul familiei polițistului./atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI , 25 martie