Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Viceprim-ministrul Republici Moldova, Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a prezidat prima ședință a Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane din acest an.

Ministrul Popescu a subliniat importanța prevenirii traficului de persoane, în special în contextul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei și prezenței refugiaților ucraineni pe teritoriul Republicii Moldova. Este esențial să prevenim, să informăm și să luptăm împotriva traficului de ființe umane, în special la frontierele statului nostru. Trebuie să avem grijă în special de copii și femei, care se confruntă cu un risc ridicat de trafic și exploatare, a subliniat oficialul moldovean.

2) Spectacolul „Cuvântul progres rostit de mama suna teribil de fals”, de marele dramaturg român Matei Vişniec, în regia lui Botond Nagy, a fost prezentat în premieră, la Teatrul Naţional ‘I.L. Caragiale’ din Bucureşti. Inspirată din realitatea războiului bosniac, această piesă scrisă la începutul anilor 2000 îşi păstrează, din nefericire, actualitatea după mai bine de două decenii. Apreciată de critici drept una dintre cele mai frumoase piese ale lui Vişniec, amestec de dramă şi comedie neagră „Cuvântul progres rostit de mama sună teribil de fals”, publicată în 2007, a cunoscut mai multe montări de succes.

Nu ştiam că piesa mea va rămâne de actualitate. Astăzi mă gândesc la mamele soldaţilor morţi în Ucraina. Şi mă gândesc cu oroare în special la mamele din Rusia cărora le este interzis practic să-şi exprime durerea în urma pierderii fiilor lor. Din surse demne de a fi crezute se spune că regimul încarnat de Putin le alocă sume importante de bani familiilor care şi-au pierdut fiii cu condiţia să tacă şi să nu emită nici o critică faţă de agresiunea barbară a Rusiei împotriva Ucrainei. Rămâne deci în mod tragic foarte actuală tema mamelor care nu-şi pot trăi doliul, cărora li se ia dreptul de a-şi îngropa copiii după datinile ancestrale şi cărora li se interzice să plângă în public, a afirmat autorul.

Îmi doresc ca spectacolul să vorbească în numele tuturor mamelor şi femeilor care au suferit, fie că şi-au pierdut copiii, fie că n-au putut să-i aibă niciodată sau i-au abandonat, dar care au totuşi şansa să vadă, ca pentru prima dată, prin ochii copiilor lor. Dacă inocenţa ar fi palpabilă, mi-aş dori să o resimţim măcar pentru o clipă prin acest spectacol. Iar dacă suntem atenţi, poate o observăm înainte să călcăm din nou pe ea, a declarat regizorul Botond Nagy.

 

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio Romania International