Serghei Lavrov a numit afirmaţiile lui Blinken despre inadmisibilitatea unui armistițiu în Ucraina drept o „analiză superficială”

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a numit drept o „analiză superficială” afirmaţiile secretarului de stat american, Antony Blinken, care s-a opus unei încetări imediate a focului în Ucraina.

„Domnul Blinken a vorbit ieri sau alaltăieri, spunând că acum un armistițiu (în Ucraina) ar fi în interesul Federației Ruse și acest lucru nu trebuie permis. Pe ce se bazează această, să zicem aşa, analiză superficială? Mi-e greu să spun. Singura presupunere este că Occidentul nu vrea să oprească acest război, își vede interesele geopolitice în acest război, în primul rând din punctul de vedere al încercărilor sale de a elimina un alt concurent de pe scena mondială în persoana Federației Ruse” – a declarat Lavrov, miercuri, în timpul unei conferințe de presă susţinute după încheierea convorbirilor cu ministrul de externe al Iranului, Hossein Amir Abdollahian.

Ministrul rus a adăugat că Occidentul încearcă să „neutralizeze” China împreună cu Rusia. „Prietenii chinezi înţeleg perfect că și ei sunt deja identificați în documentele NATO drept concurenți și adversari pe termen lung, care, de asemenea, trebuie neutralizați. Prin urmare, Rusia, Iran, China și multe alte țări ‘…’ se vor opune categoric încercărilor de a stabili hegemonia occidentală pentru veșnicie, așa cum încearcă să facă Washingtonul și supuşii săi” – a spus Lavrov.

Şeful diplomaţiei ruse a mai subliniat că Rusia respectă interesul Iranului pentru o soluționare pașnică a conflictului ucrainean. „Am fost întotdeauna pregătiți pentru această soluţionare paşnică. Nu este vina noastră că Ucraina și-a rupt propria inițiativă în aprilie, în urma rezultatelor rundei de negocieri de la Istanbul. Și, în general, întrebările despre cum să oprim acest conflict ar trebui să fie adresată nu Iranului, nu Rusiei, nu Chinei, ci acelor oficiali occidentali şi, desigur, regimului de la Kiev, care, zilnic, în diverse formate, declară că războiul nu poate fi oprit acum” – a conchis ministrul rus de externe./ssirbu/schelaru

https://tass.ru/politika/17396699

www.tass.ru – 29 martie