Cancelarul german, Olaf Scholz, se află în vizită la Bucureşti, pentru a evidenţia sprijinul faţă de România şi Republica Moldova

Cancelarul german, Olaf Scholz, s-a aflat în vizită în România, luni, pentru a sublinia sprijinul Occidentului faţă de un aliat cheie din NATO, care se învecinează cu Ucraina şi, de asemenea, faţă de ţara vecină, Republica Moldova, aflată într-o poziţie vulnerabilă de la invazia rusă în Ucraina, din 2022.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care acuză Moscova de alimentarea tulburărilor din fosta republică sovietică, urmează să li se alăture lui Scholz şi preşedintelui român, Klaus Iohannis, la Bucureşti, pe parcursul zilei de luni. Vizita lui Scholz la Bucureşti are loc la o zi după ce producătorul german de armament Rheinmetall a anunţat că va stabili un centru de mentenanţă şi de logistică în nordul României, pentru a repara armele folosite în Ucraina.

Scholz a lăudat disponibilitatea României de a primi refugiaţii care s-au revărsat peste graniţă din cauza războiului din Ucraina, adăugând: „Germania se află ferm de partea României.” Întrebat de ce a fost aleasă în mod specific România pentru a găzdui centrul de service al Rheinmetall, Scholz a răspuns că şi alte state europene vor deschide centre de mentenanţă pentru repararea unor arme precum tancuri şi obuziere folosite împotriva forţelor ruse. Klaus Iohannis, care i-a însoţit pe Scholz şi pe liderii din Franţa şi Italia în vizita efectuată la Kiev, în 2022, a lansat un îndemn către NATO să îşi suplimenteze prezenta în zona Mării Negre.

Atât Rusia, cât şi Ucraina au deschidere la Marea Neagră, alături de statele membre NATO România, Bulgaria şi Turcia, precum şi Georgia. De asemenea, Iohannis a subliniat importanţa susţinerii „stabilităţii şi rezilienţei” Republicii Moldova. „Situaţia Moldovei este complicată foarte mult de atacurile hibride dinspre Rusia.

O complicaţie majoră o constituie numărul mare de refugiaţi ucraineni şi impactul războiului din Ucraina asupra economiei moldovene”, a spus Iohannis. O regiune separatistă, în principal rusofilă a Moldovei, cunoscută drept Transnistria, este controlată de sepoaratişti proruşi şi găzduieşte o garnizoană de trupe ruse. Loialitatea acesteia faţă de Moscova şi localizarea la graniţa de vest a Ucrainei au constituit o cauză constantă de îngrijorare, de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie anul trecut, cu privire la posibilitatea ca războiul să se răspândească în regiune.

Luni, Scholz şi-a exprimat şi susţinerea faţă de eforturile României de a adera la zona de liberă circulaţie Schengen, în acest an, afirmând că Bucureştiul îndeplineşte toate criteriile. România şi ţara vecină la sud, Bulgaria, au fost ţinute afară din zona Schengen din cauza unor preocupări legate de imigraţia ilegală. Vizita lui Scholz în România are loc în contextul în care vicecancelarul său, Robert Habeck, a efectuat o vizită inopinată în Ucraina./mbrotacel/schelaru

REUTERS – 3 aprilie