Dan Dascălu – pionier al nanotehnologiei în România

La 5 aprilie 1942 s-a născut Dan Dascălu, electronist și profesor universitar; fondator și director (1993-2011) al Institutului Național de Microtehnologie din București (IMT), primul institut dedicat microtehnologiilor din estul Europei. La încetarea mandatului de director general al lui Dan Dascălu (iunie 2011), IMT era cel mai performant institut național de cercetare-dezvoltare din România în programele europene și finalizase cu succes studiul prospectiv privind nanotehnologiile în România.

Dan Dascălu a coordonat elaborarea unui plan pentru dezvoltarea în România a Societății Informaționale. A fost membru titular al Academiei Române, începând cu 1993.

 

Viața și cariera

Cel care avea să devină academicianul Dan Dascălu s-a născut la 5 aprilie 1942, la Craiova. A urmat Școala Generală Nr. 50 (pe Bulevardul Panduri) din București, unde învățătorul său i-a deschis și apoi cultivat pasiunea pentru matematică. A urmat apoi Liceul Nr. 1 Nicolae Bălcescu (care și-a reluat ulterior denumirea de Colegiul Național Sfântul Sava), cu colegi selectați de către diriginte (prof. Caloianu) într-un fel de clasa speciala de matematică. Performanța acestor elevi a fost dovedită repetat la Olimpiadele de Matematică. După absolvirea liceului (1960), a urmat Facultatea de Electronică de la Politehnică. A fost repartizat (1965) la Institutul de Fizică Atomică (IFA) de la Măgurele, dar în final repartiția i-a fost modificată pentru Institutul Politehnic București (IPB) de către Prof. Mihai Drăgănescu, la vremea respectivă Decanul Facultății de Electronică și Telecomunicații (schimb de locuri între doi absolvenți). A funcționat fără întrerupere în Facultatea de Electronică, fiind și după pensionare activ în calitate de profesor emerit.

Dan Dascălu a început doctoratul în 1967 și și-a susținut teza în 1970, după un stagiu de cercetare la Universitatea din Birmingham, Anglia. A fost primul doctorat finalizat din școala de dispozitive semiconductoare a profesorului Mihai Drăgănescu, șeful Catedrei de Dispozitive, Circuite și Aparate Electronice, ulterior Președinte al Academiei Române. Profesorul Drăgănescu l-a îndrumat pe Dan Dascălu încă din studenție, fiind și conducătorul proiectului de diplomă. Din acea perioadă datează primele rezultate științifice originale publicate mai întâi în țară, apoi în străinătate. Pe lângă faptul că a fost profesor emerit al Universităţii Politehnica din Bucureşti, Dan Dascălu a mai excelat în ceva. A fost fondator şi director – între 1993 si 2011 – al Institutului Naţional de Microtehnologie, (IMT) din Bucureşti.

IMT a fost primul institut dedicat microtehnologiilor (tehnologii de microsistem) din estul Europei. Conform Raportului pentru inovare al Consiliului Europei din iunie 2011, IMT era pe prima poziţie dintre institutele naţionale în ce ce priveşte fondurile de cercetare absorbite de la UE. Orientarea către microtehnologii (tehnologiile de microsistem) acum peste două decenii a avut un caracter vizionar, deoarece în ultimii ani domeniul a ajuns la maturitate, devenind o parte indispensabilă a micro şi nanoelectronicii, cea mai avansată dintre Tehnologiile Generice Esenţiale (Key Enabling Technologies, KET), considerate de către UE a fi “cheia competitivităţii industriale” (conform “Horizon 2020”). Faptul că IMT participă la 4 proiecte ENIAC (parteneriat public-privat în nanoelectronică) în paralel cu mari firme europene, confirmă succesul orientării strategice a institutului, găndită şi materializată de Dan Dascălu în cei aproape 20 de ani cât s-a aflat la conducerea sa.

Un alt efort managerial a dus la crearea IMT-MINAFAB (IMT centre for MIcro – and NAnoFABrication), primul centru “deschis” de micro şi nanotehnologii din estul Europei. Caracterul “deschis” se referă la accesul firmelor (româneşti şi străine) şi al studenţilor (demonstrat de numeroase activităţi de educaţie şi de formare care se desfăşoară în IMT, în colaborare cu Universitatea Politehnica din Bucureşti, în toate ciclurile de pregătire universitară).

Excelența în activitatea academicianului Dan Dascălu se vede şi în prezent, când IMT-ul este recunoscut drept unul din cele mai competitive institute naţionale de cercetare, cu renume european. A cultivat dorinţa cercetătorilor de a câştiga proiecte cu participare internaţională, în cadrul Programelor Cadru ale Comisiei Europene. A fost un model pentru colegi, colaboratori şi toţi cei care au avut şansa de a-l cunoaşte.

(Autor: Alexandru Balaci)

 

Bibliografie

Calendar Rador

https://www.radioromaniacultural.ro/sectiuni-articole/stiinta/asculta-vocile-de-azi-academicianul-dan-dascalu-id13870.html

https://www.zf.ro/eveniment/pe-10-februarie-s-a-stins-din-viata-academicianul-dan-dascalu-19920599