Guvernul a plafonat tarifele RCA şi a limitat comisioanele brokerilor de asigurări la 8%

Guvernul a plafonat tarifele RCA pentru şase luni şi a limitat comisioanele brokerilor de asigurări la 8%, tot pentru aceeaşi perioadă. Decizia vine în urma trecerii în insolvenţă a Euroins, compania cu cea mai mare cotă de piaţă, iar premierul a cerut Autorităţii de Supraveghere Finaciară să vină cu modificări legislative care să asigure evitarea unor astfel de situaţii.
Reporter: Petruţa Obrejan – În următoarele șase luni, tarifele RCA propuse de companiile de asigurări vor rămâne la nivelul celor de la finalul lunii februarie, spunea directorul general al Autorității de Supraveghere Financiară, Valentin Ionescu, precizând că pentru protejarea populației au fost avute în vedere mai multe măsuri, dar până la finalizarea actualei sesiuni parlamentare, ASF va veni și cu o propunere pentru modificarea legii RCA.
Valentin Ionescu: Această perioadă de șase luni va fi folosită pentru adresarea problemelor structurale din această piață a asigurărilor. Unu – schimbare legislativă, doi – discuții cu potențiali jucători noi în această piață. Toate lucrurile astea ar trebui undeva în toamnă, când expiră aceste șase luni, să arate un tablou mai bună al pieței asigurărilor.
Reporter: Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la rândul său, că a cerut săptămâna trecută o amânare a adoptării proiectului de hotărâre de guvern, astfel încât informațiile legate de modul în care aceasta va produce efecte ulterior să fie armonizate și a condiționat, totodată, adoptarea proiectului de elaborare în cele șase luni a modificărilor legislative care să asigure pe viitor evitarea altor derapaje.
Realizator: Între timp, un comunicat al Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare ar putea să schimbe situația de pe piața asigurărilor. BERD, care devenise acționar al Euroins în toamna anului trecut, transmite că nu ar fi fost motive să fie ridicată licența asiguratorului. Instituția financiară spune că o analiză realizată de un expert de top la nivel mondial nu a identificat un temei pentru decizia ASF în cazul Euroins./bcodreanu/denisse

RRA – 6 aprilie