Premierul Nicolae Ciucă admite că avem un deficit la bugetul de stat, dar precizează că nu vor fi tăiate salariile

Realizator: Mira Gomboș – Premierul Nicolae Ciucă admite că avem un deficit la bugetul de stat, dar precizează că nu vor fi tăiate salariile sau alte tipuri de venituri. El mai spunea, după ședința conducerii PNL, că în acest context i-a cerut ministrului de finanțe să vină cu o serie de măsuri pentru a reduce cheltuielile în următoarele nouă luni.
Nicolae Ciucă: Nu se pune problema reducerii salariilor, nu se pune problema reducerii investițiilor. Discutăm despre o analiză care se va desfășura la nivelul Ministerului de Finanțe, în deplină coordonare cu celelalte ministere. Vă rog să nu inducem niciun fel de temere către oameni, că ar urma să se sau că s-ar fi gândit măcar cineva la reducerea salariilor sau a altor venituri. Aici este vorba doar de chibzuiala cheltuielilor la bunuri și servicii, la alte cheltuieli care, în momentul de față, la nivelul fiecărui ordonator de credite pot fi făcute.
Realizator: Și liderul PSD, Marcel Ciolacu, anunță o reformă în cheltuirea fondurilor publice, în paralel cu măsuri pentru reducerea evaziunii. În opinia sa, sistemul de sporuri ar trebui eliminat, dar cele deja câștigate trebuie introduse în salariu. El mai declară că liderii coaliției sunt deciși să ducă la capăt procesul de digitalizare al ANAF.
Marcel Ciolacu: Trebuie făcută o reformă în cheltuirea banului public pe care să ne-o asumăm. România nu-și mai permite să cheltuiască bani publici aiurea și atunci s-a pornit la un plan îndrăzneț. Este pentru prima oară când oamenii politici gândesc astfel încât să aibă o perspectivă viabilă și sustenabilă pentru noi toți. Vorbim de digitalizarea ANAF-ului de 30 de ani. De 30 de ani, cei din ANAF ne explică cum nu se poate face. E, de data aceasta se va face!
Realizator: Declarațiile vin în contextul în care liderii coaliției au cerut Ministerului de Finanțe să facă o analiză rapidă pentru a vedea cum pot fi reduse cheltuielile bugetare cu 20 de miliarde de lei./abranescu/ilapadat

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 6 aprilie)