Mii de fermieri au protestat în toată țara din cauza prețurilor mici ale produselor agricole ucrainiene

„Radiojurnal” – Realizator: Cristina Dumitrescu – Mii de fermieri au protestat vineri în toată țara din cauza prețurilor mici ale produselor agricole ucrainiene. Ei s-au plâns de faptul că autoritățile nu îi protejează suficient și reproșează Bruxellesului modul în care a gestionat situația. Fermierii au ieșit cu tractoarele în unele localități, îngreunând sau chiar blocând temporar circulația, inclusiv accesul spre vămi. Și la Stânca-Costești, tranzitarea vămii dintre România și Republica Moldova s-a desfășurat cu dificultate. După cum ne-a relatat corespondentul RRA, Gina Poenaru, pe Drumul Național 29E, între Ștefănești și Stânca, timp de trei ore peste 100 de utilaje agricole s-au deplasat cu viteză redusă.
-: Pe noi, ăștia din estul Uniunii Europene, de la granița de est, ne-au falimentat datorită prețurilor scăzute la cereale și nu numai asta, costurile la transport s-au triplat și atunci noi nu ne putem vinde marfa.
-: În acest moment, prioritatea numărul unu este să fim băgați în seamă de către Uniunea Europeană în ceea ce privește tranzitarea cerealelor din Ucraina. Ucrainenii, chiar dacă sunt vecinii noștri și încercăm să îi sprijinim din toate punctele de vedere, trebuie să respecte anumite reguli tranzitare și nu să lase toate produsele lor în România.
Realizator: După o discuție cu protestatarii din București, ministrul agriculturii, Petre Daea, a promis că fermierii afectați de importurile de cereale ieftine din Ucraina vor fi despăgubiți în cel mai scurt timp posibil. El a precizat că a fost publicat proiectul de act normativ, care stabilește modul de acordare a celor 10 milioane de euro de la Uniunea Europeană, suma ce va fi dublată de la bugetul Ministerului Agriculturii, însă oficialul guvernamental a ținut să sublinieze că de bani vor beneficia doar fermierii care aveau stocuri la data de 1 februarie și nicidecum comercianții de cereale./abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (7 aprilie)