Cercetătorii de la KULeuven și Centrul de Excelență Solar-Terestru au descoperit un nou tip de vibrație în atmosfera Soarelui, ceea ce ar putea explica de ce împrejurimile stelei sunt cu milioane de grade Celsius mai fierbinți decât suprafața sa.
Atmosfera Soarelui, numită și coroana solară, este situată la câteva mii de kilometri de Soare. Dacă intuiția ne face să credem că temperatura scade pe măsură ce distanța crește, se întâmplă exact invers: în coroană, temperatura este cu milioane de grade mai ridicată decât pe suprafața Soarelui. Acest paradox era cunoscut de mult timp, dar oamenii de știință nu știau cum să-l explice. Observațiile făcute cu telescopul spațial Extreme Ultraviolet Imager (EUI) au permis unele descoperiri. Telescopul a putut observa bucle magnetice care se mișcă foarte repede, înainte și înapoi. Prezența acestor bucle magnetice în coroană era deja cunoscută, dar cu ajutorul telescopului cercetătorii au descoperit că buclele oscilau continuu, formând vibrații.
O parte din energia vibrațiilor emise de aceste bucle determină o încălzire a mediului. În loc să se atenueze în timp, așa cum este cazul corzilor de chitară, telescopul a constatat că vibrațiile continuă cu aceeași putere în coroană. Acest lucru ar putea explica de ce atmosfera solară este mult mai fierbinte decât suprafața stelei.
Oamenii de știință cred că masa solară învolburată, din care ies buclele magnetice, este sursa vibrațiilor. Totuşi, această presupunere necesită investigații suplimentare.
„Rezultatele ne-au surprins foarte mult”, spune David Berghmans, fizicianul solar și cercetătorul principal al telescopului EUI. „Chiar și în cele mai mici bucle magnetice, am găsit vibrații. Nu ne așteptam să fie atât de multă energie în aceste bucle. Aceste rezultate ne apropie de o posibilă explicație pentru diferența de temperatură”.
Studiul a fost publicat recent în revista științifică „Astrophysical Journal”.

(www.lesoir.be – 6 aprilie)