Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a evidenţiat recent, la sesiunea Comisiei NATO-Ucraina, angajamentul autorităţilor române de a continua susţinerea fermă a Ucrainei, pe toate dimensiunile, inclusiv pentru aspiraţiile sale euroatlantice, în baza susţinerii de către ţara noastră a politicii NATO a „Uşilor Deschise”, inclusiv în baza deciziilor luate la Summitul Nord-Atlantic de la Bucureşti din 2008. El a încurajat intensificarea sprijinului aliat şi NATO pentru Ucraina, în plan politic şi practic, şi a prezentat sprijinul multidimensional substanţial oferit Ucrainei de ţara noastră, inclusiv în ceea ce priveşte interconectarea transfrontalieră, care va fi importantă şi în etapa reconstrucţiei.

Ministrul Aurescu a anunţat o nouă contribuţie a României în sprijinul Ucrainei, în valoare de 830.000 de dolari, pentru Fondul voluntar privind Pachetul de Asistenţă Cuprinzătoare pentru Ucraina (NATO-Ukraine Comprehensive Assistance Package Trust Fund). Această nouă contribuţie ilustrează angajamentul solid şi consecvent al României faţă de Ucraina şi vine în continuarea contribuţiei financiare de anul trecut, de 400.000 de dolari, dedicată întăririi rezilienţei şi capacităţilor de apărare ale Ucrainei.

2) După doi ani de pandemie şi unul de război în imediata vecinătate, românii pun pe primul loc în preocupările lor creşterea preţurilor, inflaţia şi costul de trai, arată rezultatele sondajului Eurobarometru standard publicat recent de Comisia Europeană.

Românii sunt mulţumiţi de modul în care Uniunea Europeană a gestionat răspunsul la invazia rusă din Ucraina (58%) şi sunt în favoarea impunerii de sancţiuni Rusiei (67%), interzicerii anumitor instituţii mass-media ruse în UE (61%), finanţării achiziţiei de echipamente militare pentru Ucraina (55%), furnizării de ajutor umanitar celor afectaţi de război (71%) sau primirii în Uniune a refugiaţilor ucraineni (72%).

Ei consideră că invazia rusă reprezintă o ameninţare la adresa securităţii atât a Uniunii Europene (69%), cât şi a propriei ţări (71%). De asemenea, ei apreciază că războiul are impact atât asupra propriei situaţii financiare (66%, cât şi asupra situaţiei economice naţionale (69%).

 

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.