Avertisment al Salvamont privind apariția viperelor în zonele submontane din Gorj

Viperele au început să apară în locurile circulate de turiștii și localnicii din zonele submontane din Gorj, odată cu creșterea temperaturilor. Salvamontiștii avertizează cetățenii asupra pericolelor la care pot fi expuși dacă nu își iau câteva măsuri minime de precauție. Răzvan Stoichițoiu are detalii.
Reporter: În Gorj, comunități mari de vipere sunt între Defileul Jiului și Valea Cernei.
Sabin Cornoiu, directorul Salvamont România: Am văzut că în zonele în care avem comunități mari de vipere, respectiv în zonele cu masive calcaroase, deja aceste reptile și-au făcut apariția. Urmează o perioadă de împerechere, ele se vor aduna în grupuri mari și este bine ca cei care merg pe munte să fie atenți la ele, să fie atenți la locurile în care simt că ele se adună, pentru că în această perioadă au și o stare de nervozitate mai mare și, mai mult de atât, dacă încercăm să le prindem sau să le deranjăm, s-ar putea să fim atacați, deci, este recomandabil să le evităm atunci când le vedem, să ne îndepărtăm de ele și cu siguranță nu vom avea probleme.
Reporter: Serul antiviperin se va administra doar la spital, dacă gradul de toxicitate este moderat sau sever.
Mihaela Țicleanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu: Avem pe stoc ser antiviperin, în cazul în care vom avea pacienți care să aibă nevoie de acesta. Avem pe stoc ceea ce ne trebuie.
Realizator: În cazul nefericit al unei mușcături de vipere, autoritățile spun că este foarte important să se ajungă cât mai repede la o unitate medicală pentru administrarea serului antiviperin./eradu/atataru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI , 9 aprilie