Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, cinci țări au solicitat reintroducerea taxelor vamale pentru produsele agricole din Ucraina

Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, cinci țări, între care și România, au solicitat reintroducerea taxelor vamale pentru produsele agricole din Ucraina.

După Polonia și Ungaria, și Slovacia a anunțat astăzi interzicerea exporturilor de cereale și alte produse agricole din Ucraina. Afluxul acestor produse ieftine ajunse pe piețele din Europa Centrală a provocat nemulțumirea fermierilor locali, care s-au plâns că nu pot face față concurenței ucrainenilor.

Reporter: Nicoleta Stoian – Ministrul ucrainean al agriculturii va încerca astăzi la Varșovia să obțină din partea autorităților poloneze reluarea tranzitului de produse alimentare ucrainene prin Polonia.

Nikola Solski a susținut că acesta ar fi un prim pas în discuțiile cu Polonia, care a decis, ca de altfel și Ungaria, să interzică importurile de cereale și alimente din Ucraina. Cele două țări au argumentat că o mare parte din aceste produse rămân pe piețele lor, provocând scăderea prețurilor și afectându-i pe producătorii locali. Între timp, și Slovacia a anunțat astăzi că va opri temporar importul de cereale și alte produse agricole din Ucraina.

Comisia Europeană a criticat deja deciziile luate de autoritățile de la Varșovia și Budapesta, iar un reprezentant al forului european a declarat pentru Reuters că problema urmează să fie abordată la Bruxelles săptămâna aceasta.

După discuțiile de la Varșovia, ministrul ucrainean al agriculturii va veni miercuri în România, iar joi se va deplasa în Slovacia. Și în aceste două țări afluxul de cereale ieftine din Ucraina a provocat nemulțumirea fermierilor, mai ales că ei nu au obținut compensațiile pe care le doreau de la Comisia Europeană./schelaru/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 17 aprilie