Parlamentul European a adoptat elementele esenţiale ale planului ambiţios al UE în materie de climă

Parlamentul European a adoptat astăzi, cu o largă majoritate, elementele esenţiale ale planului ambiţios al Uniunii Europene în materie de climă. Între acestea: reforma sistemului de comercializare a certificatelor de emisii al Uniunii, inclusiv pentru sectorul aerian şi maritim, un nou instrument de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon şi un fond pentru atenuarea impactului social al acţiunilor climatice care va combate sărăcia energetică. Are detalii reporterul RRA, Cătălin Purcaru.

Reporter: Emisiile de gaze cu efect de seră trebuie reduse cu 62 de procente până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2005. De asemenea, se vor elimina treptat certificatele gratuite pentru companii în perioada 2026-2034 și se va crea o nouă schemă pentru carburanții din transportul rutier și pentru clădiri.

Pentru prima dată sunt incluse emisiile gazelor cu efect de seră din sectorul maritim și se vor elimina treptat până în 2026 certificatele gratuite pentru sectorul aviatic, promovându-se totodată folosirea combustibililor de aviație derivați din surse regenerabile.

Parlamentul European a adoptat inclusiv normele care reglementează noul mecanism de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon. Pentru importurile de fier, oțel, ciment, aluminiu, îngrășăminte, electricitate și hidrogen trebuie să se plătească diferența dintre prețul carbonului achitat în țara de producție și cel al certificatelor de emisii de carbon.

De asemenea, se va crea în 2026 Fondul pentru atenuarea impactului social al acțiunilor climatice pentru a ajuta microîntreprinderile și gospodăriile vulnerabile în această tranziție energetică. Măsurile trebuie să fie aprobate oficial de Consiliul European, publicate în jurnalul Uniunii Europene, apoi vor intra în vigoare după 20 de zile./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 aprilie