Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) România a oferit în luna februarie 2023 protecţie temporară pentru aproape 8.000 de refugiaţi ucraineni. Germania a oferit în luna februarie protecţie temporară pentru mai bine de 25.000 de cetăţeni ucraineni refugiaţi din calea războiului din ţara lor. Este ţara din Uniunea Europeană care a ajutat în acest sens Ucraina, arată date statistice comunitare. Pe locul al doilea s-a clasat Polonia, care a luat în grija sa mai bine de 24.500 de ucraineni. Urmează Cehia, cu aproape 10.000, şi România, cu aproape 8.000. Eurostat mai arată că, faţă de luna ianuarie, numărul deciziilor de a oferi protecţie temporară a scăzut în februarie în 19 din cele 26 de state membre ale UE, unde sunt date disponibile.

UE a introdus în martie 2022 măsura privind eliberarea permiselor de protecţie temporară pentru cetăţenii ucraineni strămutaţi ca urmare a invaziei militare a Rusiei. Statele UE au eliberat pe parcursul anului 2022 peste patru milioane de permise cetăţenilor ucraineni, potrivit Eurostat. Cu toate acestea, afluxul pare să scadă treptat.

2) Comisia Europeană și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) au anunțat recent selectarea a 18 comunități din Ucraina și Republica Moldova, ca parte a programului de granturi pentru sprijinirea redresării economiilor și comunităților locale afectate de război, transmite MOLDPRES.

În Republica Moldova, vor beneficia de granturi în valoare totală de 355.000 de euro cinci localități: Cărpineni, Volintiri, Copceac, Cimișlia și Drochia. Acestea vor utiliza mijloacele alocate de UE pentru îmbunătățirea infrastructurii locale și integrarea socio-economică a refugiaților din Ucraina stabiliți în aceste localități. Inițiativele vor fi implementate în 2023.

Granturile sunt oferite în cadrul unei componente noi a inițiativei „Primarii pentru Creștere Economică”, inițiată pentru a susține localitățile care găzduiesc refugiați din Ucraina. Granturile acordate la categoria „Răspuns la criză și recuperare imediată” sunt de 30.000-50.000 de euro (nu este necesară nicio cofinanțare), iar la categoria „Recuperare și anticipare a crizelor” de 70.000-100.000 de euro (este necesară o cofinanțare de cel puțin 20%).

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio Romania International