Inteligența artificială – între entuziasm și temeri, la Radio România Cultural

Radio România Cultural dedică o zi specială, 27 aprilie, inteligenței artificiale și modului în care aceasta influențează lumea noastră. Emisiunile de pe tot parcursul zilei vor găzdui interviuri, discuții, dezbateri, documentare sau reportaje despre acest subiect care stârnește entuziasm și deopotrivă temeri în zilele noastre.
Încă de la matinal, se va discuta despre câtă umanitate este necesară în dezvoltarea inteligenței artificiale. Apoi, se va explora modul în care piața muncii se schimbă odată cu avansarea tehnologiei AI și se va vorbi, de asemenea, despre utilizarea acesteia în artă, dezbătându-se beneficiile și dezavantajele aplicațiilor create pentru a detecta falsurile, precum și posibilitatea ca algoritmii AI să creeze ei înșiși falsuri perfecte în artă.
În tronsonul de prânz, dezbaterea va fi despre trecutul, prezentul și viitorul muzicii create cu ajutorul AI.
În programul dedicat științei, un invitat special va fi Ali Minai, profesor și director al programului de absolvire în cadrul Departamentului de Inginerie Electrică și Calculatoare de la Universitatea din Cincinnati, care declara: „Ultima și poate cea mai critică modalitate de a aborda problemele ridicate de inteligența artificială va fi să educăm oamenii să trăiască într-o lume cu inteligență artificială puternică. (…) Trăind cu AI, curând și cu realitatea virtuală și augmentată, va fi nevoie de o revoluție în modul în care oamenii se raportează la informație, tehnologie și unul la altul. Omenirea nu a început nici măcar să dezvolte metodele și strategiile necesare pentru acest lucru. Va fi o călătorie interesantă prin vremuri interesante.”
Tot în acest segment va fi prezentat robotul ION, bazat pe inteligența artificială, creat 100% în România și cum acesta poate juca rolul de „profesor” pentru elevi, în loc de consilier al Primului Ministru.
Emisiunile de seară vor acorda de asemenea spații ample informațiilor și dezbaterilor legate de AI, cu invitați de marcă ai lumii culturale.
Programele zilei vor oferi o perspectivă amplă asupra inteligenței artificiale și a modului în care aceasta poate fi utilizată în beneficiul omenirii. Radio România Cultural încurajează ascultătorii să ia parte la această dezbatere importantă și să își împărtășească opiniile și întrebările cu privire la subiectul discutat.