Vladimir Putin a semnat legea privind obținerea și pierderea cetățeniei ruse

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat legea „Despre cetățenia Federației Ruse”, care prevede reducerea numărului cerințelor la acordarea cetățeniei, precum și retragerea cetățeniei dobândite pentru discreditarea Forțelor Armate ale Federației Ruse și pentru comiterea de acțiuni care creează o amenințare la adresa securității naționale a Federației Ruse. Documentul respectiv a fost publicat pe portalul oficial de internet de informații juridice.
Legea prevede o reducere a numărului de cerințe pentru mai mult de 20 de categorii de persoane atunci când li se acordă cetățenia rusă, precum și extinderea prerogativelor șefului statului de a stabili categoriile de persoane care au dreptul la dobândirea simplificată a cetățeniei Federației Ruse.
Legea prevede posibilitatea de a contesta în instanță hotărârea de retragere a cetățeniei dobândite pentru crearea unei amenințări la adresa securității naționale. La legislație a fost făcut un amendament privind acordarea cetățeniei Federației Ruse unui cetățean străin care a semnat un contract de serviciu în Forțele Armate ale Rusiei pentru o perioadă de cel puțin un an, și s-a redus numărul articolelor potrivit cărora poate fi retrasă cetățenia dobândită.
Mai mult decât atât, potrivit schemei simplificate, pot obține cetățenia Federației Ruse veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, foști cetățeni ai URSS.
Conform textului legii, retragerea cetățeniei este prevăzută, printre altele, pentru infracțiuni teroriste, infracțiuni grave împotriva statului, precum și infracțiuni în domeniul traficului de narcotice și substanțe psihotrope, pentru falsificarea de documente sau la cererea voluntară a cetățeanului.
În același timp, cetățenia dobândită a Rusiei va fi retrasă pentru apeluri publice la acțiuni împotriva integrității teritoriale a Federației Ruse, discreditarea Forțelor sale Armate și participarea la ONG-uri străine sau internaționale interzise în Rusia. De asemenea, cetățenia dobândită poate fi retrasă pentru apelul public la extremism, atentat la viața unui om de stat și organizarea unei revolte armate în scopul schimbării cu forța a sistemului constituțional al Rusiei și pentru comiterea de acțiuni care creează o amenințare la adresa securității naționale a Federației Ruse.
Potrivit legii, cetățenia dobândită poate fi retrasă pentru contribuția la activitățile de diversiune și instruire în scopul activităților de diversiune, precum și pentru organizarea unei comunități care pune la cale diversiuni./snicolau/schelaru

www.ria.ru – 28 aprilie