75 de ani de relații diplomatice neîntrerupte între România și Israel, celebrați la Washington de reprezentanți ai Congresului, Departamentului de Stat al SUA și organizațiilor evreiești

Cu ocazia împlinirii a 75 de ani de parteneriat diplomatic neîntrerupt între România și Israel, ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a organizat un dineu la care au participat, printre alții, reprezentanți ai Congresului american: Debbie Wasserman Schultz și Brad Schneider; ai Departamentului de Stat: ambasadoarea Deborah Lipstadt – reprezentant special pentru combaterea antisemitismului și Ellen Germain – reprezentant special pentru problemele Holocaustului; reprezentanți ai organizațiilor americano-evreiești: Ted Deutch, CEO, American Jewish Committee; Dan Mariaschin, CEO, B’nai B’rith International; Andrew Baker, director pentru afaceri internaționale, American Jewish Committee; Leah Pisar, membră în Consiliul Muzeului Memorial al Holocaustului din SUA, precum și ambasadorul României în Statul Israel, Radu Ioanid.

România a fost printre primele țări care au recunoscut, acum 75 de ani, existența Statului Israel. De asemenea, România este singura țară din Europa de Est care a menținut relații diplomatice neîntrerupte cu Israelul începând din 1948, acum cele două state împărtășind un parteneriat de relevanță strategică.

Parteneriatul dintre România și Israel a fost mereu o punte de legătură cu Statele Unite. Printre primii români care au ajuns pe țărmurile Atlanticului și au format comunități ale diasporei noastre în SUA au fost evreii români, la sfârșitul secolului al XIX-lea. După încheierea unui al doilea capitol întunecat din istoria noastră, odată cu prăbușirea comunismului în 1989, comunitatea evreiască din țara noastră a primit imboldul moral și material pentru renaștere. Luând măsuri pentru a retroceda proprietățile private și comunitare evreiești, pentru a plăti pensii pentru supraviețuitori, pentru a adopta și promova definiția de lucru a IHRA privind antisemitismul, pentru a face educația Holocaustului obligatorie prin lege, România a devenit un model regional în ceea ce privește asumarea Holocaustului și combaterea negării și denaturării tragediei evreiești din secolul trecut. Acești pași au fost posibili prin activitatea Comisiei Elie Wiesel, înființată în 2003, la crearea și succesul căreia Statele Unite au avut un rol proeminent.