Margaret Mitchell, scriitoarea cu premiul Pulitzer care a îmbogățit lumea lecturii cu ”Pe aripile vântului”

Scriitoarea Margaret Mitchell s-a născut pe data de 8 noiembrie 1900, în Atlanta, Statele Unite ale Americii și a trecut la cele veșnice pe data de 16 august 1949, în Atlanta. A rămas cunoscută în istorie pentru romanul „Pe aripile vântului” care a fost extrem de popular încă din anul 1936,  în întreaga lume. Pentru această carte, scriitoarea a obținut premiul Pulitzer pentru Literatură, pe data de 3 mai. Primul film  inspirat după carte a fost finalizat în anul 1939, iar doi ani mai târziu, pelicula a primit opt premii, fiind declarat cel mai bun film.

Viața lui Margaret Mitchell

S-a născut într-o familie de povestitori, care își câștigau veniturile din comedie inspirată de întâmplările din Războiul de Independență, conflagrație care s-a încheiat cu 35 de ani înainte de nașterea ei. Mitchell a avut încă de la naștere trăsături masculine și era pasionată de activitățile specifice băieților. Când nu se juca în natură, scriitoarea călărea alături de veteranii de război. Totodată, ea a fost o cititoare pasionată, fiind și autoarea mai multor povestiri din tinerețea ei.
Margaret a finalizat Washington Seminary, o școală independentă de fete din Atlanta în 1918, după care  s-a înscris la colegiul Smith, din Massachusetts. După moartea mamei sale, Mitchell s-a întors în Atlanta pentru a avea grijă de casă și de fratele ei. Treburile casnice nu au fost elementul său forte, întrucât a declarat în repetate rânduri că „aceste treburi o plictisesc”.  În 1921 a fost implicată într-un scandal, întrucât a evolua într-un dans scandalos, la un bal. În 1922, s-a căsătorit cu Berrien Upshaw, însă dependența de alcool și comportamentul abuziv al acestuia  au dus rapid la separarea celor doi. Cu ajutorul lui John Marsh, care a participat la nunta lor, a Mitchell s-a angajat ca reporter  la „Atlanta Journal Sunday Magazine”. În vara anului 1925, John Marsh și Margaret Mitchell s-au căsătorit. Tot în acea vară, din pricina unei accidentări la genunchi și a artritei, Mitchell a fost nevoită să demisioneze din funcție de reporter al „Atlanta Journal Sunday Magazine”. În timp se refăcea, scriitoarea a început să lucreze la o nuvelă despre perioada de reconstrucție după războiului civil american, cu accent pe regiunea Georgia, unde a copilărit.
Personajul principal a fost Pansy O’Hara, care a ajuns la vârsta la care să se ocupe de pământurile familiei, distruse după războiul civil. Margaret Mitchell a lucrat la nuvelă timp de nouă ani, în care a scris multiple variante pentru aceleași scene. Manuscriptul operei a atras atenția editurii Macmillan, care prin vocea lui Lois Dwight Cole, a făcut câteva recomandări pentru opera lui Mitchell. Acesta nu a terminat de citit opera lui Mitchell, însă și-a dat seama că opera merita să fie publicată și a făcut câteva demersuri pe lângă Harold Latham, editor șef la Macmillan. În cele din urmă, scriitoarea și-a trimis opera către editură, dar inițial au fost probleme de înțelegere, întrucât scriitoarea a trimis o colecție manuscrise dezorganizate. Ea a fost de acord ca opera să fie publicată în vara viitoare, luându-și angajamentul să finalizeze firul narativ. Titlul a reprezentat un motiv de dispută, întrucât Macmillan a propus titlul „Tomorrow Is Another Day” și Mitchell a vrut „Gone With the Wind”.
Autoarea a fost nevoită să caute un alt nume pentru Pansy, care a primit numele de Scarlett. Pe 30 iunie 1936, romanul „Pe aripile vântului” a fost finalizat și în ziua lansării, au fost vândute 50.000 de copii. Apoi, într-un an au fost vândute un milion de copii, traduse în 40 de limbi. La o lună de la lansare, scriitoarea a vândut drepturile de ecranizare către David O. Selznick, pentru 50.000 de dolari. Ulterior Margaret Mitchell a regretat faptul că a vândut drepturile vizuale către Selznick iar ulterior a cerut ca numele ei să nu fie asociat cu producția cinematografică.

Filmul

 În rolurile principale au fost Vivien Leigh și Clark Gable și a avut premieră în Atlanta, pe 15 decembrie 1939, după o perioadă îndelungată de promovare. Filmul a urcat în scurtă vreme  în privința încasărilor și, în 1940, în timpul premiilor Oscar, a primit opt din cele 13 premii. În semn de respect, Selznick s-a oferit să-i ofere premiul obținut pentru cel mai bun scenariu, însă scriitoarea nu a acceptat acest lucru. Ulterior, în 1942, Mitchell a acceptat suma de 50.000, bonus pentru succesul filmului. Timp de multă vreme, filmul a fost editat și reeditat.  Pentru mulți ani, succesul filmului și cartea  i-au generat un succes care au determinat-o pe Mitchell să nu mai scrie vreodată. Pe data de 11 august 1949, în timp ce traversa strada spre cinematograf, o mașină a lovit-o și la cinci zile a trecut la cele veșnice.
După o perioadă de timp, deținătorii drepturilor de autor asupra cărții au autorizat-o pe Alexandra Ripley să scrie o continuare a scrierii lui Margaret Mitchell. Această continuare a fost puternic criticată. În prezent,  producția filmului s-a oprit din pricina scenelor de epocă, în care a fost prezentă sclavia, iar condiția negrilor a fost prezentată inadecvat. (Autor: Alexandru Balaci)

Bibliografie

https://www.britannica.com/biography/Margaret-Mitchell

https://time.com/collection/100-most-influential-people-2023/6270780/margaret-mitchell/

Margaret Mitchell